Що зміниться в медицині області. Львівська обласна рада прийняла нові рішення

1197 0
Минулого тижня під час сесії у ЛОР прийняли кілька важливих рішень, що стосуються медицини Львівщини.

Минулого тижня депутати Львівської обласної ради проголосували за створення «Клінічного центру дитячої медицини», за реорганізацію КНП ЛОР «Львівське обласне патологоанатомічне бюро» шляхом приєднання до Львівської обласної клінічної лікарні, а Львівську обласну лікарню відновного лікування № 3, що у Соснівці, приєднали до КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня».

«Клінічний центр дитячої медицини»

«Клінічний центр дитячої медицини» – це об’єднання, яке створили шляхом приєднання Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» та Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

За словами т.в.о. директорки департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталії Літвінської, після об’єднання нова установа отримає 27 напрямків надання медичної допомоги дітям, залишиться лише розвинути єдину дитячу кардіохірургію.

«Через три роки ми матимемо шанс переконтрактуватися та успішно увійти у спроможну мережу єдиними дитячим закладом. За кількістю напрямків зможемо у майбутньому претендувати навіть на національний рівень. Трудові колективи установ не звільнятимуть, а переведуть працювати в уже нову об’єднану медичну установу», – сказала вона.

Крім того, зазначає голова комісії з питань охорони здоров’я та материнства Анна Ярмола, рішення про об’єднання лікарень допоможе новоствореному Клінічному центру дитячої медицини конкурувати за якість надання медичних послуг з іншими закладами. Ще одна перевага  – більший коефіцієнт контрактування від НСЗУ, покращення оснащення лікарні та спрощення логістики пацієнтів.

Додамо, що об’єднаний медзаклад буде включений у спроможну мережу госпітального округу Львівської області, він зможе вже з нового року законтрактувати щонайменше 22 пакети НСЗУ та отримає фінансовий ресурс за рахунок програми державних гарантій.

«Щоб бути спроможними та законтрактуватися з нового року поодинці, обом закладам потрібно було значно розширити штат, найняти додаткових фахівців та напрацювати більше пакетів медичних послуг. Та кількість пакетів послуг, які вже з нового року має на меті законтрактувати «Клінічний центр дитячої медицини», дозволятиме лікарні претендувати не тільки на надкластерний медзаклад, а й на статус лікарні національного рівня. Адже наразі жодна національна лікарня не має так багато напрямків дитячих медпослуг», – додав в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

В.о. генерального директора Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Роман Кізима каже, що дві лікарні, які об’єдналися, мають різний профіль діяльності: «Охматдит» – це хірургічна клініка з ургенцією, а Західноукраїнський медцентр – спеціалізована клініка з плановою медициною.

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

«Колективи лікарень буде збережено, 99% персоналу не треба буде перенавчатися – вони займуть свої попередні посади в аналогічних структурах, які будуть в об’єднаній лікарні. Загалом фізично особливих змін не буде, за винятком підрозділів, які є спільними для лікарень, наприклад бухгалтерія, лабораторія тощо. Передбачається, що управлінська команда буде переформатована. Можливо, це будуть ті ж особи, але вже з новим рівнем відповідальності. Це непросте рішення, але це шанс для обох лікарень на розвиток та підсилення один одного. Адже ми керуємося принципом: лікарня – не для лікаря, лікарня – для пацієнта».

В.о. генерального директора Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» Дмитро Квіт також зазначає, що це не просто механічне об’єднання двох лікарень і не просте додавання пакетів НСЗУ, а це питання покращення якості надання медичних послуг дитячому населенню Львівщини.

Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ» 

До слова, голова опікунської ради «ОХМАТДИТ» Андріана Мальська також каже, що таке об’єднання полегшить для лікарів консультування – менше бюрократії, ми будемо бачити карту пацієнта в кожній лікарні.

Зазначимо, що майнові комплекси та земельні ділянки двох медичних закладів, за словами в.о. начальника управління майном спільної власності обласної ради Андрія Білоуса, залишаться без змін.

Буде три локації: Львів, вулиця Дністерcька, 27 (Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр); Львів, вулиця Лисенка, 31 (Львівська обласна дитяча  лікарня «ОХМАТДИТ»);  Брюховичі, вул. Лікарська, 8 (колишнє офтальмологічне відділення «ОХМАТДИТу»). В останньому планується розвивати дитячу реабілітацію.

Реорганізація КНП ЛОР «Львівське обласне патологоанатомічне бюро» шляхом приєднання до Львівської обласної клінічної лікарні

На базі Львівської обласної клінічної лікарні створять патологоанатомічний центр зі збереженням основних засад функціонування патологоанатомічної служби в межах госпітального округу Львівської області. Вже рік, говорять в обласній раді, патанатомія не має фінансового ресурсу, її доводиться дофінансовувати з обласного бюджету. Комплексна ж робота із обласною клінічною лікарнею,  на думку депутатів ЛОР, дасть бюро можливість розвиватися.

Львівське патологоанатомічне бюро

Приєднання Львівської обласної лікарні відновного лікування № 3, що у Соснівці, до КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня»

Передбачається створення на базі Львівської обласної клінічної лікарні – медичного реабілітаційного центру для надання медичної та реабілітаційної допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України, Національної гвардії України, інших збройних військових формувань, які здійснюють захист суверенітету та територіальної цілісності нашої Держави, особам, постраждалим внаслідок збройної агресії російської федерації.

Зараз  у лікарні в Соснівці проходить реабілітацію велика кількість мешканців Львівщини та наших військових. Міністерство охорони здоров’я не бачить її як окрему установу, тому приєднання її до обласної клінічної лікарні, як переконані в Львівській обласній раді, дасть можливість їй розвиватися, закуповувати обладнання, отримувати гідні заробітні плати та надавати якісні послуги з реабілітації нашим захисникам.

Львівська обласна клінічна лікарня

Що відбувається після прийняття

В облраді відбуваються робочі наради з керівниками комунальних лікарень Львівської обласної ради, які будуть реорганізовані в результаті виконання рішень сесії ради від 19 вересня.

Участь у нарадах беруть представники Львівської обласної ради, управління майном спільної власності обласної ради, департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА.

Учасники наради обговорюють питання ліцензування та укладення договорів з НСЗУ, створення комісій з реорганізації, працевлаштування шляхом переведення працівників, передачі майна тощо.

За підсумками нарад вже погоджено покроковий план виконання рішень сесії Львівської обласної ради від 19 вересня 2023 року: № 510 «Про створення належних умов для забезпечення якісного медичного обслуговування дитячого населення», №511 «Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна лікарня відновного лікування №3» шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна лікарня», №512 «Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівське обласне патологоанатомічне бюро» шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна лікарня».

*У рамках висвітлення діяльності Львівської обласної ради

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!