Львівський «ОХМАТДИТ» об'єднали з Чорнобильською лікарнею. Що зміниться

1507 0
Наразі департамент охорони здоров’я ЛОДА працює над юридичним оформленням «Клінічний центр медицини дитинства».
Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ»/Андрій Польовий

Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ»/Андрій Польовий

На Львівщині створили надкластерну лікарню. Депутати ухвалили приєднання львівського «ОХМАТДИТу» до Західноукраїнського спеціалізованого медичного дитячого центру. Новий медичний заклад матиме назву «Клінічний центр медицини дитинства». Об’єднання дасть можливість медичним закладам увійти до спроможної мережі закладів охорони здоров’я. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА Наталія Літвінська.

За її словами, причиною створення надкластерної лікарні стала постанова Кабінету міністрів України № 174 від 28 лютого 2023 року, де зазначено, що в Львівській області має бути один надкластерний дитячий заклад охорони здоров’я. Цій постанові передували багато зустрічей з керівниками закладів та територіальних громад. 

Департамент охорони здоров’я сформував спроможну мережу закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), яку подали на розгляд МОЗ, адже спроможну мережу медзакладів погоджує МОЗ та затверджує голова Львівської ОВА. В протоколі МОЗ зазначили об’єднання львівського «ОХМАТДИТу» і Західноукраїнського спеціалізованого медичного дитячого центру як надкластерний ЗОЗ.

«Це була головна причина об’єднання. Ми наразі можемо зайти у спроможну мережу тільки єдиним дитячим закладом. В іншому випадку, ні одна ні друга лікарня не ввійшли б у мережу. Це рішення не одного дня. Воно не один раз виносилось на сесію. Кожні три роки спроможна мережа буде переглядатися. Тому кожен із закладів мав би розвинути кількість напрямків медичної допомоги, яку б йому було важко розвинути по окремості за три роки», – пояснила Наталія Літвінська.

Що зміниться

Послуги у лікарнях майже не пересікаються, адже «ОХМАТДИТ» – це більш ургентна лікарня, а Західноукраїнський спеціалізований медичний дитячий центр є більш планового характеру, він спеціалізується на онкопатологіях. Тобто вони доповнюють одне одного. На старті ці медзаклади вже мають 27 напрямів надання медичних послуг. Об’єднання посилює шанси цих лікарень за три роки знову увійти у спроможну мережу як єдиний надкластерний заклад і конкурувати з іншими закладами. 

Відтепер «Клінічний центр медицини дитинства» отримає практично весь спектр медичної допомоги. Також це дає можливість концентрувати кадрові та матеріальні ресурси в одному місці. У лікарнях не планують дублювати послуги, а лише оптимізувати їх.

Як зазначила голова опікунської ради лікарні «ОХМАТДИТ» Андріана Мальська, об’єднання дасть лікарням більший коефіцієнт по оплаті послуг НСЗУ, а отже вищі зарплати для обох колективів та пріорітетне фінансування МОЗ України, а отже, краще та більше новітнього обладнання, включення в програми державного значення.

Загалом для пацієнтів нічого не зміниться, а навпаки полегшиться шлях лікування.

Читайте також: На Львівщині створили дитяче медоб'єднання лікарень

Водночас у проєкті постанови прописаний мораторій на скорочення медичних кадрів. За кожним лікарем збережеться його посада.

Наразі ще не призначили генерального директора нового медоб'єднання. Однак Андріана Мальська зазначила, що в.о. генерального директора міг би стати Роман Кізима.

«Роман ще раз вголос підтвердив, що готовий очолити дві установи, якщо йому запропонують, а ми як опікунська рада «ОХМАТДИТу» та абсолютна більшість лікарського складу, з яким я тісно спілкуюся і знаю усі їхні болі, переживання та відчуття несправедливості - готові його в цьому підтримати», – додала Андріана Мальська.

Зазначимо, що Роман Кізима є керівником Західноукраїнського спеціалізованого медичного дитячого центру, а «ОХМАТДИТ» очолює Дмитро Квіт.

Наразі департамент охорони здоров’я ЛОДА працює над юридичним оформленням «Львівського регіонального клінічного центру медицини дитинства». 

Нагадаємо, що до Львівської обласної клінічної лікарні приєднали Обласну лікарню відновного лікування №3, що у Соснівці, та обласне патологоанатомічне бюро.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!