Київ

Шляхопровід за мільярд. Скільки кияни переплатили за реконструкцію Дегтярівського шляхопроводу

480 0
Місто поки виплатило забудовнику третину всієї суми
Будівництво Дегтярівського шляхопроводу. Фото: КМДА

Будівництво Дегтярівського шляхопроводу. Фото: КМДА

Під час реконструкції Дегтярівського шляхопроводу деякі будматеріали були закуплені за цінами що перевищують ринкові на третину, а деякі вдвічі. Про це йдеться у розслідуванні журналістів видання «Наші гроші».

Журналісти отримали у своє розпорядження кошторис комунального «Київатодору» на реконструкцію Дегтярівського шляхопроводу вартістю 920 млн грн. Кошторис не був оприлюднений під час тендеру у системі «Прозорро», відтак «Центр протидії корупції» подав запит на його розкриття.

Із отриманого документа вдалося з’ясувати, що на будівництві шляхопроводу замовили унікальну поліуретанову смолу. Її ціна виявились у 2,5 рази вищою від Польщі, де її ціну можна знайти на сайтах будівельників. Сталеву арматуру, яка влітку коштувала у інших кошторисах та магазинах 30-35 тисяч за тонну, купили по 63 тисячі за тонну.

Асфальт у кошторис вписали на 20-30% дорожче від торішніх цін по всій Україні. Дорожче навіть від прифронтового Запоріжжя та обстрілюваної Сумщини.

Важливо, що станом на кінець лютого 2024 року «Київавтодор» заплатив за цей міст «Ростдорстрою» лише 313 млн грн з загальної суми 920 млн грн.

«Відтак є можливість перерахувати ціни і оплатити вже по притомним розцінкам», - наголошують журналісти.

Також у документі вказані вищі за ринкові ціни на пісок, щебенево-піщану суміш 

Бенефіціарами одеського «Ростдорстрою» через австрійську компанію «Юттема АУ ГмбХ» є Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова. Директором фірми є Олексій Андрюшин. Фірма зайняла третє місце у Топ-30 шляхових підрядників у 2022-2023 роках із сумою 8,54 млрд грн.

Нагадаємо, 20 грудня в Києві відкрили рух Дегтярівським шляхопроводом для автотранспорту та трамваю.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!