Шмигаль може послабити карантин на Львівщині та перша заява міністра культури. Головне за ніч і минулу добу

10670 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Zaxid.net

Фото: Zaxid.net

Нині карантин послаблять? Мер Львова Садовий і голова ОДА Козицький звернулись до прем’єра Шмигаля із проханням дозволити роботу спортивних закладів і транспортних маршрутів в режимі спецперевезень у Львівській області.

За словами Садового, вже третій місяць страждають майже 150 тисяч людей, які щодня їздять до Львова з навколишніх міст і сіл. Також він вважає, що область може відновити роботу фітнес-центрів. Вже напрацьовані протоколи для їхньої роботи в умовах карантину.

Читайте також: За два місяці кількість хворих на Covid-19 у Львівській області зросла у 60 разів

«Сподіваюсь Кабмін нас почує і вже завтра (йдеться про нині – Ред.) на засіданні ці ініціативи будуть враховані», – резюмував мер Львова.

Разом з тим, в Уряді стурбовані зростанням кількості тих, хто захворів, і масовим недотриманням правил карантину після його пом’якшення.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині за добу Covid-19 виявили у 41 хворого. Разом 2 162. Вилікувалося – 524 особи (плюс 3 за добу), померло – 73 (плюс 3) осіб. Повідомляється ще про дві смерті від ускладнень коронавірусу.

У Львові учора запрацювали фітнес-центр «Євроспорт» та аквапарк «Пляж». Заступник голови ЛОДА Тарас Грень Tvoemisto.tv заявив, що на Львівщині не було рішення обласної комісії з питань ТЕБ і НС про послаблення карантину і дозволу на роботу фітнес-центрів і басейнів, тож це є порушенням. «Але ми не можемо застосовувати якісь санкції, це мають робити уповноважені органи, зокрема, Нацполіція», – сказав Грень.

В Україні за добу Covid-19 виявлено у 463 осіб. Загальна кількість 27 462 пацієнтів. Одужало – 12 195 (плюс 141 за добу), померло – 797 особи (плюс 9).

Читайте також: На Львівщині вже понад 400 хворих на Covid-19 медиків. У яких лікарнях хворіють

Перелік антилідерів не змінний: Чернівецька область (3 698 – плюс 59 за добу), місто Київ (3 490 – плюс 72), Львівська (2 162 – детальніші показники вище) та Рівненська (2 071 – плюс 35) області.

Київ очолив антирейтинг регіонів країни по новим випадкам (72 хворих). На другому місці по захворюваності Закарпатська область з 64 зараженими, на третьому – Чернівецька область (ще 59 хворих).

З 5 до 8 зросла кількість регіонів України, в яких не можна пом’якшувати карантин через погані показники щодо Covid-19. До Волинської, Львівської, Рівненської, Чернівецької областей та Києва додалися ще Житомирська, Закарпатська і Чернігівська області. 

Бази відпочинку – Ринки. У МОЗ повідомили, що базам відпочинку в Україні дозволять відкриватися після карантину з середи, 10 червня. Міністр охорони здоров’я Степанов зауважив, що це зможуть зробити лише ті з них, які будуть дотримуватись певних запобіжних заходів та якщо будуть розташовані в регіоні, якому дозволено пом’якшувати карантин.

МОЗ з 6 червня пом’якшило протиепідемічні норми роботи ринків. Серед нових правил, немає вимог щодо відстані між робочими місцями продавців не менше 3 метрів та щодо захисних екранів між продавцями і покупцями. Також у нових нормах обов’язковий термоскринінг при вході на ринок передбачений лише для працівників, а не для відвідувачів, як було раніше.

Читайте також: Прикарпатський університет передумав будувати хресну дорогу на гору Піп Іван Чорногірський

Коломойський і російське вугілля. Щонайменше 1,5 млн тонн вугілля перепродали державній компанії «Центренерго» фірми, пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським. Походження цього вугілля – переважно російське.

Як повідомляє Bihus.Info, є серед постачальників пулу фірм Коломойського загадковий підприємець Сергій Кучерявенко, який може бути номінальним власником в інтересах представників «Газпрому» чи Держдуми. І білоруський олігарх Микола Воробей, який взяв під контроль транзит російського вугілля і якого вважають товаришем кума Путіна Віктора Медведчука.

За інформацією видання, сплеск імпорту вугілля з Росії спричинив кризу з вугіллям українським. «Центренерго» зменшило закупівлі у державних шахт, вугілля лежало на складах, а шахтарі не отримували зарплат.

Перша заява міністра. Міністр Ткаченко вважає, що факт заборони в’їзду в Україну іноземного актора не може одночасно служити підставою для того, щоб фільми, в яких брали участь ця людина була заборонені. Про це він заявив, коментуючи виключення російського актора Федора Добронравова з переліку осіб, які створюють загрозу українській національній безпеці,

«По-перше, я вважаю, що і санкції були введені необґрунтовано. По-друге, давайте розрізняти. Є заборона в’їзду. Яким чином заборона в’їзду може стосуватися аудіовізуального продукту. Я багато разів питав це у керівників минулої влади...», – сказав він.

Читайте також: У чому сила України або Життя, прожите на Майдані

Добронравова внесли до переліку іноземних артистів, які загрожують безпеці України і яким заборонений в’їзд в листопаді 2017 року. Він публічно підтримував анексію Криму і неодноразово відвідував окупований Росією півострів.

26 березня 2019 року Окружний адмінсуд Києва визнав протиправною заборону на в’їзд в Україну Добронравову і анулював заборону на ретрансляцію деяких фільмів з його участю, зокрема серіалу «Свати». Скасувати їх допоміг офіційний уповноважений представник Зеленського на виборах президента адвокат Сергій Кальченко.

ВООЗ – США – Німеччина – Польща. ВООЗ заявляє про погіршення ситуації з коронавірусом у глобальному масштабі і закликає не припиняти протидію вірусу в країнах, де спостерігається поліпшення. В даний час зареєстровано майже 7 мільйонів випадків захворювання на Covid-19 і майже 400 тисяч випадків смерті.

Нью-Йорк розпочинає перший етап зняття карантинних обмежень, запроваджених через коронавірус.

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер переобраний головою Ради директорів «Роснафта». Заступник міністра закордонних справ України Боднар назвав переобрання Шредера платою за вірність Кремлю.

У Польщі віднині припинять видобуток вугілля на 12 шахтах на три тижні через спалах коронавірусу в шахтарських районах країни.

Нині чекаємо пом'якшення карантину на Львівщині. Одними заборонами тут уже ситуацію не виправити. Навіть найбільш патрітичний бізнес починає втрачати терпіння. Гарного Вам дня!

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!