Скільки коштує зібрати дрон і що для цього треба

1753 0
Собівартість дрона залежатиме від якості елементів та покращень.
фото умовне

фото умовне

Нещодавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликав українців долучитися до складання FPV-дронів удома. Tvoemisto.tv дізналося, скільки коштує зібрати дрон та чи зможе це зробити непрофесіонал.

За словами волонтера Захара Дмитріва, який п’ять місяців тому вирішив започаткувати виробництво FPV-дронів у Львові, фірма «Софтфлай» виготовляє 150 дронів за місяць при собівартості 250-270 доларів (9500 – 10 300 тис. грн) за дрон. Щоб запустити ці дрони в серійне виробництво потрібно орієнтовно 1,5 млн грн.

Для старту виготовлення дронів Захар найняв команду з трьох досвідчених інженерів, програміста і пілота, орендував приміщення, пройшов навчання, позичив гроші на складники. Зараз інженери створюють і семидюймові дрони (оптимальне навантаження – 1,5 кг), і десятидюймові, які «беруть» по три кілограми.

«Ми спілкуємося з військовими пілотами трьох різних бригад. Обговорюємо з ними технічні моменти, як можна покращити наші дрони «мавки», що варто врахувати іще. Можна, для прикладу, доставити тепловізійну нічну камеру, але це здорожчить дрон на 500 доларів, на що пілоти кажуть: «Ти нам краще дай три звичайні дрони з денною камерою, аніж із тепловізійною». Тому враховуємо всі побажання і запити», – повідомив Захар Дмитрів.

Читайте також: «У нас 6 дівчат. В армію їх не заберуть». Як скласти дрон та скільки це коштує

Дрони також виготовляють волонтери фонду «Ейпріл». Свої перші апарати вони склали в вересні, а почали рухатися в цьому напрямку ще в травні, розповів керівник фонду та юрист Юрій Танасійчук.

«Ми бачили, що уряд і далі нічого не робитиме, тож почали вникати в тему, розібралися з 3D-друком і в травні минулого року почали рухатися в напрямку FPV. Ми не проходили курсів, натомість активно спілкувалися з аеророзвідкою. Нам надіслали інформаційні матеріали, ми набивали собі гулі, тому дуже тішить, коли ти бачиш відео про влучання у ворожу піхоту, бліндажі, техніку. Ті дрони, що ми їх робимо, літають по 10 кілометрів. На останньому відео, яке нам скинула 93-я бригада, було влучання за 20 кілометрів, і це поки що найбільший результат. Це умовно відстань від Сихова до Бібрки», – пояснив Юрій Танасійчук. 

Собівартість їхнього дрону «Грім» з потужною батареєю становить, із його слів, 19 500 грн, а найдорожчого – 27 500 грн.

«Багато хто економить на батареях, але тоді дрон летить три кілометри і падає. У нас один елемент від батарейки у Нідерландах коштує 5,8 євро – це закупівля з доставкою. На один дрон знадобиться 12 таких елементів: 6 євро множимо на 12 і отримуємо 72 євро (майже 3 тис. грн – Ред). Спайку робимо самі. Це приблизна собівартість тільки батарейного блока. Ставимо собі за мету, щоб їм залітало «за шию», щоб ми їх нищили на відстані, тому всі наші дрони «заточені» на те, щоби брати до трьох кілограмів вантажу і нести його щонайменше 10 кілометрів», – розповів Юрій Танасійчук.

Для довідки

Абревіатура FPV (First Person View) означає «вигляд від першої особи» – коли оператор керує безпілотником з допомогою пульта і бачить місцевість у реальному часі через спеціальні окуляри, ніби він сам сидить усередині безпілотника як пілот. Дрони-камікадзе або дрони-бомбардувальники можуть залітати в окопи, траншеї, вікна будівель, до ворожої техніки, а також уражати цілі на дистанції до 10 кілометрів. Фактично скидати боєприпаси росіянам «за шию». Недарма ударні FPV-дрони прозвали «лютими пташками».

Нагадаємо, що >;Tvoemisto.tv підготувало для вас матеріал, де запитало львівських виробників ударних FPV-дронів, де брати компоненти, щоб їх складати, скільки коштує «люта пташка» і кому її збувати. Читайте за посиланням.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі..


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!