Скільки знімків ворожих об’єктів зробили завдяки «народному супутнику»

363 0
Близько 38% даних із супутника використано для підготовки ударів по ворогу, завдавши мільярдних збитків росії.
Умовне фото

Умовне фото

«Народний супутник» ICEYE, гроші на який українці зібрали першого року повномасштабної війни, зробив уже більш як 4 тисячі знімків російських об’єктів, унаслідок чого вдалося знищити техніки на мільярди доларів. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України. 

За період використання «народного супутника» та доступу до сузірʼя супутників ICEYE українські фахівці загалом зробили 4173 знімки ворожих об’єктів, серед яких:

  • 370 – аеродроми;

  • 238 – позиції ППО та радіотехнічної розвідки;

  • 153 – нафтобази та склади пального;

  • 147 – склади ракетного, авіаційного озброєння та боєприпасів;

  • 17 – військово-морські бази.

У ГУР повідомили, що близько 38% з усього масиву даних, отриманих завдяки супутнику, розвідники використали для безпосередньої підготовки ударів по ворогу – це мільярди доларів збитків для росії.

Розвідка із земної орбіти дозволяє отримувати дані як на тимчасово окупованих територіях України, так і в інших місцях планети, де перебувають військові сили й засоби росії.

Також в об’єктиві ICEYE перебувають пункти постійної дислокації ворожих сил, полігони, військові містечка, центри мобілізаційного розгортання – це дозволяє відстежувати динаміку рухів росії з особовим складом і розкривати її воєнні наміри, щоб потім їх зривати.

Читайте також: Сергій Притула: «Уранці встали – запитайте, що зробили для армії»

«Народний супутник» дозволяє стежити за об’єктами військово-промислового комплексу рф та її мережею логістики, куди належить і незаконний міст між росією та окупованим Кримом.

У ГУР наголосили, що супутник спроможний точно ідентифікувати вид та тип виявлених бойових літаків, кораблів, засобів ППО, а також фіксувати рівень пошкоджень на уражених об’єктах рф. А ще він здатен чітко бачити скупчення навіть ретельно замаскованих механізованих підрозділів противника.

Читайте також: Українці за три дні зібрали 600 млн грн на «Байрактари» для ЗСУ

Нагадаємо, 22 червня, волонтер і громадський активіст Сергій Притула оголосив збір коштів на три Bayraktar для Збройних сил України. Упродовж трьох днів фонд Сергія Притули назбирав кошти на чотири безпілотники «Байрактар», які збираються закупити для Повітряних сил ЗСУ. Після чого, турецька компанія Baykar повідомила, що безкоштовно передасть Україні три ударні безпілотники «Байрактар», на які українці зібрали кошти.

За 600 мільйонів гривень, зібраних українцями, фонд Сергія Притули купив доступ до бази даних супутникових знімків для української армії. 

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!