Місцями Шухевича. Які локації у Львові пов'язані з головним командиром УПА

1242 0
Роман Шухевич у Львові виріс, щоби здолати його маршрут, знадобиться три дні, каже історикиня.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

5 березня була річниця з дня загибелі Романа Шухевича, Головного командира УПА. В 1950 році він прийняв бій у селі Білогорща під Львовом, де на нього полювали до тисячі «облавців». Журналістка Tvoemisto.tv поговорила з історикинею, науковою співробітницею Центру досліджень визвольного руху та Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Олесею Ісаюк, яка торік видала монографію «Роман Шухевич. Життя легенди». Зокрема, в інтерв'ю говорили про місця у Львові, які з ним пов'язані. 

Читайте також: «Наталю, я тебе люблю, але Україну люблю більше». Яким був Роман Шухевич

«Шухевич тут виріс, щоби здолати його маршрут, знадобиться три дні. Але справді деякі адреси дуже важливі. Хоча маємо ще одну колізію. Як стверджує родина, справжній будинок не той, де є меморіальна дошка, а в іншому місці, по сусідству», – каже історикиня.

Серед відомих місць вона відзначає особняк на вулиці Барвінських, хоча меморіальну дошку можна побачити на Довбуша, 2. 

Також собор Святого Юра. У тамтешніх підземеллях відбувалися ради УВО і ОУН, на тамтешньому подвір'ї Роман Шухевич із товаришами робив оздоблення катафалка генерала Тарнавського. В приміщеннях Митрополичих садів Роман Шухевич складав свою присягу підпільника. 

Крім того, вулиця Білогорща, де був музей. Помешкання лікаря Матвія Лотовича, який жив на теперішній вулиці Лисенка. Саме там переховувався син Романа – Юрій, там йому й виводили татуювання (він набив собі татуювання з іменем батька, що одразу його видавало. – Ред.). 

Читайте також: У Львівській міськраді допустились помилки щодо Шухевича

Історикиня згадує також про квартиру на вулиці Йосифа Сліпого, 12: саме тут Роман Шухевич зимував у 1947 – 1948 роках, і родина Мацураків, у чиїй квартирі він переховувався, теж дуже багато зробила для того, щоб він мав нормальні умови проживання на той час. 

Чого ще ми не знаємо про Романа Шухевича, навіщо він демобілізував УПА, як йому вдалося сім років керувати підпільною державою, навіщо він вивчав англійську в зрілому віці та чому Львів має збудувати йому пам'ятник – у нашому матеріалі

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!