Сьогодні – останній день роботи аптеки з автентичним інтер’єром у центрі Львова. Фото, відео

2198 0
У центрі Львова закривають аптеку «На Марійській площі», яка стала ще одним закладом, що не витримав карантину. Як аптека функціонувала і чому її закривають довідувалося Tvoemisto.tv.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

На площі Міцкевича, 8 у Львові закривають історичну аптеку «На Марійській площі» з автентичним інтер'єром. Мережа аптек «D.S.» повідомила, що із початком 2022 року орендодавець оголосив високу орендну плату. До того ж, свої корективи внесла пандемія коронавірусу. 

Відколи у 2019 році в аптеці «На Марійській площі» зробили ремонт і реанімували старі меблі, її відвідувало багато туристів разом з екскурсоводами, адже у ній вдалося зберегти цікавий автентичний інтер’єр.

Читайте також: У Львові можуть закрити давню аптеку на Київській. Фото

«У нас було багато відвідувачів, також проводили екскурсії, людей цікавив інтер’єр цієї аптеки. Меблі, які тут є зараз, реставрувала наша мережа і плануємо їх тут і залишити», – повідомила під час стріму Tvoemisto.tv фармацевтка Ірина.

Зазначимо, що цьому аптечному закладу – понад 100 років, і до 2019 року він перебував під загрозою закриття та знищення, як і чимало інших давніх львівських аптек.

За словами маркетологині мережі аптек «D.S.» Любов Дуб, орендна плата висока, але вона відповідає цінам центральної частини Львова. Ця аптека має свої особливості, і, мабуть, не всі львів’яни про неї знали через своє місцерозташування. Також вона має менше приміщення, ніж, наприклад, аптека «Під угорською короною», де завжди багато покупців. Її реанімувала також мережа аптек «D.S.» ще понад 9 років тому.  

Доля аптеки «На Марійській площі» наразі не відома. Усе залежить від рішення її власників і орендарів, які сюди прийдуть.

Водночас перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, будівля належить НАК «Надра України», у мерія розпочала з ними перемовини, аби там і надалі залишалась аптека. 
 
 

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2018 року НАК «Надра України Західукргеологія» підписало договір із ТОВ «Старовинна аптека», аби відкрити тут нову аптеку, оскільки після тривалих конфліктів попередні орендарі таки переїхали за іншою адресою. Аптеку на площі Міцкевича після річної перерви відкрили у 2019 році. У приміщенні зберегли історичний інтер’єр, продавали ліки, медичні й косметичні засоби.

Для мережі D.S аптека стала другою старою львівською аптекою, яку відновили, зберігши історичний інтер’єр. Зокрема у 2012 році відновили роботу однієї з найстаріших аптек у Львові на площі Соборній, 1 – «Під Угорською короною».

Зазначимо, що через закінчення терміну оренди власник приміщення НАК «Надра України» зобов’язав попереднього орендаря виселитися. Пізніше орендарі погодились дійти компромісу, щоб аптека продовжила роботу. 

Для довідки

Аптеку на Марійській площі у Львові відкрив у 1922 році Стефан Штенцель, купивши її у Антонія Граблевського, який володів аптекою з 1914 року. Тоді це був перший аптечний заклад у місті, в якому рецептурний відділ відокремили від ручного продажу ліків, що на той час було доволі прогресивним кроком. У радянські часи тут працював гомеопатичний відділ.

Софія Шавранська

Відео Дар'ї Кучер

Фото Анни Чистякової


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!