Київ

Сьогодні УПЦ МП має залишити Києво-Печерську Лавру. Що там відбувається

931 0
Наразі на території Києво-Печерської Лаври збираються прихильники московської церкви в Україні
Фото: ЦІ УПЦ

Фото: ЦІ УПЦ

Так званий намісник Лаври Павло Лебідь раніше заявляв, що УПЦ МП не збирається йти з української святині та закликав прихильників прийти у цей день «на молитву».

Станом на 9 ранку 29 березня на території Києво-Печерської Лаври збираються прихильники УПЦ МП. В храмі Різдва Пресвятої Богородиці ведеться служба. 

Також на території святині деякі прихильники московської церкви в Україні впали на коліна.

Напередодні речниця поліції Києва Юлія Гірдвіліс у коментарі Фактам ICTV повідомила, що правоохоронці перебувають на території Лаври під час інвентаризації.

Відповідаючи на запитання про те, як діятиме поліція у випадку спротиву представників УПЦ МП 29 березня, вона сказала:

«Ми не робимо жодних припущень, тому що поки конфліктних ситуацій у нас там не виникало. Завтра, як і в інші дні під час інвентаризації, ми перебуватимемо на місці й забезпечуватимемо охорону публічного порядку».

Також напередодні в ефірі Радіо НВ секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що представники Української православної церкви Московського патріархату мають залишити Києво-Печерську лавру.

«Є закони нашої держави, які будуть поважати усі без виключення. Немає значення, чи любите ви Бога, чи ходите ви туди. Усі закони нашої країни будуть виконуватися. Друга річ: що стосується церковних речей, ми туди не втручаємося, але хочу зауважити, що Києво-Печерська лавра – це музей, який належить державі. І все, що стосується цього музейного комплексу, буде вирішувати держава, а не якісь окремі люди, які чомусь вирішили, що будуть вирішувати, у який спосіб їм паплюжити наші закони», – заявив він.

Водночас Данілов додав, що «ніхто нікого не збирається витаскувати звідти за ноги чи застосовувати насильство».

Також секретар РНБО нагалосив, що в храмах Києво-Печерської Лаври продовжаться богослужіння.

«Чи будуть працювати церкви? Так, будуть. Чи будуть там проводитися богослужіння? Так, будуть. Але за законами нашої країни, а не з тими штучними утвореннями, які поза законом нашої країни було утворено величезну кількість для тих чи інших подій. Якщо ви кажете, що все, що відбувається у світі, – рука Бога, вважайте, що це рука Бога робить. Ви ж не сперечаєтеся з Богом. Ось Бог так вирішив, що 29-го числа мають покинути цю обитель, перейти в інше місце», – сказав Данілов.

Нагадаємо, що Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) має піти з Києво-Печерської лаври до 29 березня. Наразі, Міністерство культури та інформаційної політики України під час перевірки встановило ряд порушень з боку Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічий монастир) Української Православної Церкви.

Заповідник Києво-Печерська Лавра повідомив, що з 29 березня договір про оренду будівель комплексу буде розірвано на підставі висновків міжвідомчої робочої групи й листа Міністерства культури та інформполітики від 9 березня. УПЦ МП закликали до 29 березня звільнити державні приміщення, які вона орендує на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15.

Водночас так званий намісник Києво-Печерської Лаври Павло Лебідь заявив, що так звані ченці не збираються залишати Лавру.

При цьому минулого тижня міністр Культури Олександр Ткаченко повідомляв, що частина представників МП таки вивозить майно з Лаври і виїжджає

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!