Сьогодні ввечері євреї почнуть відзначати Песах

824 0
Цьогоріч свято стане особливим, адже вперше в історії іудеї зможуть читати традиційний святковий текст українською.
Фото: єврейське гуманітарне агентство «Джойнт»

Фото: єврейське гуманітарне агентство «Джойнт»

Сьогодні ввечері, 5 квітня, українські євреї розпочнуть святкування одного з найважливіших іудейських свят – Песаху, який часто порівнюють з Великоднем. Свято Визволення, як його ще називають, на честь виходу євреїв з Єгипту, триватиме майже тиждень і закінчиться 13 квітня.

Цьогоріч Песах стане особливим, адже вперше в історії іудеї зможуть читати традиційний святковий текст, Гаґаду, українською мовою. «Гаґада України» – назва писання, яке розробило одне з найбільших єврейських гуманітарних агентств у світі «Джойнт» (JDC).

Головна особливість української Гаґади – в її ілюстраціях, які зроблені у стиліт відомої української художниці Марії Приймаченко. Так, на сторінках книги можна побачити євреїв у вишиванках і кіпах (традиційний чоловічий головний убір), які їдять мацу, або козаків, які святкують Песах.

Сторінки писання «Гаґада України»

Читайте також: Подорожчає на 24%. Скільки коштуватиме великодній кошик цьогоріч

Іудеї проводять дні у молитві та читанні Тори. У перший і другий день юдеї проводять ритуальну вечерю, яка називається Седер. Головним символом свята є маца (бездрожжовий хліб), який їдять за святковим столом – Седером.

З третього до шостого дня віруючі можуть виходити на роботу, але працювати не прийнято. А сьомий та восьмий день – знову святкові. Песах завершують молитвою, а також вживанням маци та вина.

Нагадаємо, що Великдень – це фактично слов’янський переклад назви свята Великого дня, яке тисячу років святкувалося відколи ми прийняли християнство. Тим словом у нас позначали найголовніше свято протягом року. І це свято було Пасхою. Так само як ті святкові хліби, які відрізняються від звичайних, вони теж називаються пасками. Єврейське святкування називалося Пейсах. Більше про відмінність Пасхи та Великодня можна прочитати тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!