Спалювати суху траву у Львівській громаді заборонено. Які штрафи чекають порушників

657 0
У воєнний час такі дії прирівнюють до диверсій, що передбачає ув’язнення строком від 10 до 15 років.
ФОТО: СУСПІЛЬНЕ

ФОТО: СУСПІЛЬНЕ

Мешканців Львівської громади застерігають від спалювання сухої рослинності, бо це шкідливо, неекологічно і незаконно, а у воєнний час такі дії можуть прирівнювати до диверсійної роботи, що передбачає кримінальну відповідальність. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР. 

Як йдеться у повідомленні, днями підпал сухої трави у Великих Грибовичах гасило кілька екіпажів рятувальників: «Через сильний вітер пожежа в полі швидко поширювалася. І будь-якої миті могла охопити село. Працівники Офісу Львівської громади у Великих Грибовичах вчасно зреагували та викликали рятувальників. Вогонь гасило одночасно кілька екіпажів, загалом працювали 10 рятувальників».

Підкреслимо, що спалювання трави є поза законом і за це передбачено штраф та навіть ув'язнення. Окрім того, усі міфи, мовляв, після спалювання сухої трави ґрунти стають родючішими, давно спростовані. Натомість такі дії завдають непоправної шкоди екосистемі. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. У повітря від диму потрапляють шкідливі для органів дихання речовини.

Читайте також: Суд у Львові зобов'язав палія трави виплатити пожежникам 134 тисячі гривень

«Куди ж подіти суху траву і листя? Найбезпечніший спосіб для довкілля – компостувати сухе листя та траву. Рослинність перегниває і стає добривом. Це не лише безпечно, а й корисно для ґрунту. Для компосту слід підготувати спеціальний резервуар чи просто викопати яму поблизу подвір’я або ж біля городу, помірно зволожувати рештки рослин та забезпечити туди доступ повітря», – зазначили в управлінні адміністрування та розвитку громад ЛМР.

Зауважимо, що для мешканців Львова, на вулиці Пластовій, 13 діє міська станція компостування, де приймають органічні, садово-паркові відходи, а також городину.

Додамо, що з початку цього тижня випадки підпалювання сухостою зафіксували також у Малих Грибовичах  та у Дублянах.

Нагадаємо, за самовільне спалювання сухої трави та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф, у розмірі від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн. А у воєнний час такі дії прирівнюють до диверсій, що передбачає кримінальну відповідальність (ув’язнення, строком від 10 до 15 років).

Також містянам нагадують не забувати телефонувати на «102» та «103», коли бачать горіння сухої рослинності та паліїв.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!