Київ

«Співвітчизник з контроверсійними поглядами». Музейники встановили ще одну дошку задля відбілення Булгакова

1028 0
Колектив Музею Булгакова і далі виправдовується та усіма силами відбілює постать українофоба-імперця Міхаіла Булгакова. Раніше його назвали корінним киянином, тепер у Музеї звуть письменника співвітчизником.

На фасаді Музею Булгакова з'явилася нова пам'ятна дошка російському письменнику, повідомляє співзасновник співзасновник проєкту «Декомунізація.Україна» Вадим Поздняков.

На ній написано наступне: 

«Під час війни Російської Федерації проти України, постаті наших співвітчизників з контроверсійними поглядами піддаються переосмисленню. Внаслідок дій невідомих, в ніч з 27 на 28 травня 2023 р. меморіальна дошка Михаїлу Булгакову набула теперішнього вигляду».
 

У Музеї додали, що залишать дошку у спотвореному вигляді «для того, щоб ніхто не забував, що історію треба вивчати, а не відкидати».
 
Також у Музеї Булгакова у Києві розповіли, що оновили меморіальну дошку російського письменника відповідно до ст. 23 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
 
Також у музеї прокоментували, що ніякого публічного та урочистого відкриття дошки не було, і жодного фінансування від країни-агресора та використання бюджетних коштів не було.
 
Окрім цього, у Музеї нагадали, що співробітники брали участь у Революції Гідності та є волонтерами з 2014 року. 
 
«Музей Булгакова усю історію Незалежності України активно брав участь в усіх подіях, пов’язаних з відстоюванням української ідентичності та прав українського народу на свободу та самовизначення. У 2014 році усі співробітники музею брали участь у Революції Гідності. Саме музей Булгакова першим розмістив при вході до музею табличку із забороною на вхід особам, які підтримують окупацію України. З 2014 року колектив музею займається волонтерською діяльністю, спрямованою на підтримку української армії... у приміщенні музею плетуться маскувальні сітки», – йдеться у заяві музейників.
Попри пояснення-виправдовування кияни шоковані діями музейників по відбіленню постаті Булгакова, більшість дивуються, що з дошки маніпулятивно прибрали «російський письменник».
 
«Це ж несуттєво для такого генія планетарного масштабу? Якщо вже ви працюєте з колоніальним минулим(як зазначено в дописі), то пафосні слова на дошці про видатного киянина, лікаря і письменника невідомо якої літератури – це якось не туди. Бути цій дошці червоною, хай як не крути, не викручуй», – коментує Катерина Устинова.
 

Нагадаємо, табличку на фасаді будинку-музею Булгакова, що є філією музею історії Києва, оновили 26 травня. Громадський активіст Олег Слабоспицький, який помітив оновлену дошку у Facebook обурився, що «у той час, коли тривають активні процеси дерусифікації та ім’я Булгакова нарешті масово зникає з назв вулиць разом з його дошками та пам’ятниками – у Києві без жодних погоджень відкривають нову дошку... на честь людини, яка стала символом “русского булгаковского Кієва”, відвертого шовініста та українофоба, імперця, улюбленця Сталіна, ненависника української мови, який відверто висміював і зневажав усіх героїв визвольної боротьби за Незалежність.

Зазначимо, замість російськомовного напису на меморіальній дошці на пошану Михайла Булгакова на стіні будинку-музею його імені, що на столичному Андріївському узвозі, тепер розміщено україномовний.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!