У Львові судять екскерівників Шевченківського Гаю і одного з ЛКП. Деталі справи

1381 0
Їм загрожує позбавлення волі.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Личаківський районний суд Львова розглядає справу про обвинувачення колишнього директора Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького Романа Назаровця, колишнього керівника ЛКП «Муніципальна варта» Юрія Галася, а також справу про обвинувачення колишнього заступника директора Музею з наукової роботи Сергія Ципишева. Про це Tvoemisto.tv дізналось з ухвал суду та інформації порталу «Судова влада України» й пояснює деталі справи і що загрожує обвинуваченим.

У чому їх обвинувачують

Справи Назаровця, Галася і Ципишева пов’язані між собою. Назаровця обвинувачують у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

Галась у цій же справі, на думку обвинувачення, є пособником Назаровця.

Натомість, Ципишева обвинувачують у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, у великих розмірах (ч. 4 ст. 191 КК України).

В обох справах Львівська міська рада має статус потерпілої сторони.

Що їм загрожує

Обвинуваченим Назаровцю та Галасю загрожує позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Натомість, Ципишеву – позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Деталі справи

Назаровця та Галася повідомили про підозру ще 27 квітня 2023 року. Натомість, Ципишева – 26 червня минулого року. В ухвалі слідчого судді Галицького районного суду від 3 травня минулого року йдеться, що за версією слідчих з поліції та прокуратури, у 2018 році Роман Назаровець змовився з в.о. директора ЛКП «Муніципальна варта» Юрієм Галасем та вирішив розтратити бюджетні кошти Музею народної архітектури і побуту на користь керованої Галасем «Муніципальної варти».

Розтрата начебто полягала в тому, що між Музеєм та «Муніципальною вартою» був укладений договір про надання послуг з охорони, а Назаровець засвідчував акти надання послуг і готував платіжні доручення, на підставі яких «Муніципальній варті» перераховували бюджетні кошти за послуги з охорони, які вже були оплачені Львівською міською радою з бюджету міста Львова шляхом внесків у статутний капітал «Муніципальної варти».

У цьому слідчі та прокуратура спираються на Акт ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності ЛКП «Муніципальна варта» з період від 1 січня 2018 р. по 30 квітня 2022 р., складений Західним офісом Держаудитслужби, ухвалу ЛМР від 7 грудня 2017 р. №2686 «Про затвердження Програми забезпечення охорони громадського порядку та безпеки комунальних об`єктів Львівської міської ради на 2018 рік» та ухвалу ЛМР від 25 січня 2018 р. №2892 «Про затвердження переліку комунальних об`єктів, охорону громадського порядку та безпеки яких буде здійснювати ЛКП «Муніципальна варта» у 2018 році». В останній ухвалі у переліку об’єктів є Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького.

Обвинувачення вважає, що Роман Назаровець за пособництва Юрія Галася заподіяв в такий спосіб Музею збитків на майже 623 тис. грн. Натомість, Сергій Ципишев став обвинуваченим через те, що засвідчив від імені Музею один з актів надання послуг, на підставі якого та платіжного доручення «Муніципальній варті» перерахували у грудні 2018 року понад 82 тис. грн.

Також зазначимо, що наразі усі сторони процесу утримуються від коментарів щодо справи. 

Нагадаємо, що Роман Назаровець працював у різних структурах ЛМР практично відразу після першого обрання Андрія Садового міським головою. У 2007-2013 роках Роман Назаровець очолював управління «Дозвільний офіс» ЛМР, у 2013-2021 рр. очолював Музей народної архітектури та побуту, у 2015-2016 рр. додатково виконував обов’язки директора Регіонального ландшафтного парку «Знесіння». Ще раніше якийсь час у 1997 році Роман Назаровець працював на посаді заступника голови правління ВАТ «Південьзахіделектромережбуд». Андрій Садовий був головою правління ВАТ «Південьзахіделектромережбуд» у 1997-2005 рр.

Дмитро Борисов

_______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!