США працюють над планом у разі ядерного удару рф по Україні

1637 0
Раніше Байден наголосив, що використання росією ядерної зброї є абсолютно безвідповідальним.
Фото: David McNew / Getty Images

Фото: David McNew / Getty Images

В адміністрації США напрацьовують план реагування на випадок радикальних дій російської федерації у війні, зокрема застосування рф ядерної зброї в Україні. Про це повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк в інтерв’ю «Європейській правді».

Відповідаючи на запитання, чи Сполучені Штати допускають сценарій, що росія завдасть ядернго удару тактичними боєголовками або використає як зброю окуповану Запорізьку АЕС, посол зауважила, що президент Байден чітко наголосив, що розмови про використання ядерної зброї є абсолютно безвідповідальним.

Читайте також: Застосування тактичної ядерної зброї також розглядається, – експерт 

«Президент Байден чітко сказав, що будь-яке використання ядерної зброї буде неприпустимим і викличе серйозні наслідки… Ми працюємо над цим і в США, і обговорюємо разом з партнерами те, як ми могли би вчинити у відповідь на ті дії, які були би абсолютно неприйнятними. І президент про це дуже чітко повідомив», – сказала Бріджит Брінк. 

Також посол додала, що США погоджуються з тим, що ситуація довкола ЗАЕС небезпечна, і Вашингтон підтримує зацікавленість України у створенні демілітаризованої зони та повернення станції під її повний контроль. Разом з тим, Брінк зазначила, що не вірить у швидке завершення війни в Україні. 

Нагадаємо, що Україна розглядає питання застосування ядерної зброї росією та готується до цього. Передусім йдеться про тактичну ядерну зброю. На думку співдиректора програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексія Мельника, це буде абсолютно новий поворот у цій війні, позаяк це зброя масового знищення. Про те, що Захід може зробити у відповідь, йому складно сказати, бо машина підтримки України і протидії російській агресії була запущена серйозна.

Також у Казахстані закликали країни світу повністю відмовитися від ядерної зброї до 2045 року, розробивши поетапний план відмови від цього озброєння. 

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!