Україна

Ставлення до Міжнародного жіночого дня 8 березня погіршилося. Результати опитування

1266 0
Більшість населення України святкує Великдень (Пасху) та Різдво Христове як найбільш популярні свята,
Фото умовне

Фото умовне

Ставлення до Міжнародного жіночого дня 8 березня погіршилося, його популярність за останні два роки знизилася з 34% до 25%. Про це свідчать результати дослідження, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) протягом 14-22 лютого 2023 року. 

Згідно з даними дослідження, більшість населення України святкує Великдень (Пасху) та Різдво Христове як найбільш популярні свята, з відсотком у 70% та 69% відповідно. Найбільші зміни відбулися зі ставленням до Дня незалежності України і Днем захисників і захисниць України. День Незалежності України до повномасштабної війни з росією цінувало лише 37% населення, а зараз 63%, тобто на 26 процентних пунктів більше. День захисників і захисниць України був популярним лише серед 29%, а зараз серед 54%, тобто на 25 процентних пунктів більше.    

Читайте також: Чи потрібен нам День української жінки. Оксана Кісь про пропозицію нових свят

Дослідження показало, що загалом українці ставляться до свят з любов‘ю та повагою, лише 2% опитаних  не ставляться до яких-небудь офіційних свят, як до важливих або улюблених. Більшість населення України (приблизно 70%) святкує Великдень (Пасху) та Різдво Христове як найбільш популярні свята, далі йдуть День Незалежності України 63% і День захисників і захисниць України (54%). 

Додамо, що опитування проводили методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Загалом опитали 2002 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводили з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

Нагадаємо, що напередодні у застосунку «Дія» провели опитування щодо статусу 8 березня в Україні, де близько 1,3 млн користувачів проголосували за те, щоб залишити 8 березня вихідним.  Водночас у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про скасування Дня жінки і запровадження натомість Дня української жінки. Детальніше про те, що думають дослідники та історики щодо зміни переліку свят та як святкують 8 березня за кордоном, читайте за посиланням.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!