За яких умов студенти можуть виїхати за кордон та які документи потрібні. Пояснення

989 0
Для цього необхідно мати військово-довідковий документ від ТЦК.
фото умовне

фото умовне

Студентам, як дівчатам, так і хлопцям, дозволили виїжджати за кордон на один семестр за програмами академічної мобільності. Tvoemisto.tv розповідає, хто може цим скористатися та які документи потрібні.

2 квітня 2024 року Кабінет міністрів прийняв зміни про правила перетину кордону студентами. Тож тепер студенти, які навчаються в університетах України, можуть виїжджати за кордон на навчання. 

За кордон можуть виїхати студенти, які:

  • за денною формою здобуття освіти здобувають ступінь вищої освіти бакалавра;

  • здобувають ступінь магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування;

  • навчаються в закладах вищої освіти України державної або комунальної форми власності;

  • є учасниками програм освітньої академічної мобільності і прямують на навчання в іноземні заклади освіти.

Згідно з законом «Про освіту», академічна мобільність – це можливість учасників освітнього процесу (студентів, викладачів та ін.) навчатися, викладати, стажуватися чи проводити наукову діяльність в іншому закладі вищої освіти або науковій установі на території України чи поза її межами.

«Програми академічної мобільності – це певною мірою свіжий ковток повітря і для студентів, і для університетів. Для того, щоб узяти участь, необхідно мати високі бали і виконати низку вимог, які встановлюють засновники програми. Працюємо над посиленням системи вищої освіти та її інтеграцією в європейський освітній простір», – зазначив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Необхідні документи:

  • довідка від закладу вищої освіти України щодо направлення учасника програми освітньої академічної мобільності для навчання в іноземному закладі освіти із зазначенням підстави співробітництва, строку навчального семестру за кордоном, відсутності за результатами двох останніх семестрів (півріч) негативних оцінок і фактів перескладання заліків і екзаменів та підтвердження рівня володіння здобувачем освіти мовою викладання в іноземному закладі освіти;

  • копія договору академічної мобільності, засвідчена закладом освіти України в установленому порядку;

  • студентський квиток, перевірений засобами порталу Дія за допомогою електронних пристроїв шляхом зчитування або введення унікального електронного ідентифікатора;

  • військово-облікові документи з відповідними відмітками районного (об’єднаного районного), міського (районного у містах, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Читайте також: Скільки чоловіків у Львові отримують другу освіту

Суденти, які є учасниками програм освітньої академічної мобільності, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше строку одного навчального семестру.

Зазначимо, що у коментарі Tvoemisto.tv  у Держприкордонслужбі підтвердили, що хлопців-студентів за програмами академічної мобільності з усіма необхідними документами вже пропускають через державний кордон.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки може перестати платити академічні стипендії студентам, які нині перебувають за кордоном.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!