«Треба просто бачити один одного»: львів’ян запрошують на історичні вистави

1960 0
10 та 11 березня у Львові покажуть унікальні вистави, створені в співпраці з декількома театрами: столичним театром «Золоті ворота» та Івано-Франківським академічним обласним музично-драматичним театром імені І. Франка. Таки чином, львів’яни матимуть нагоду відвідати одразу дві вистави «Сталкер» та «Слава героям», які зачіпають болючі теми української історії.
фото: day.kiev.ua, procherk.info

фото: day.kiev.ua, procherk.info

Зокрема «Слава героям» оповідає про двох ветеранів УПА та Другої світової війни. Їх зводить доля в одній лікарняній палаті, а отже, відбувається зіткнення двох світів: різних переконань, досвідів та стереотипів. Цікаво, що партнером цієї постановки виступив Український інститут національної пам’яті, а директор інституту Володимир В’ятрович став консультантом проекту. Над «Слава героям» працювали представники театрів з різних міст – Києва та Івано-Франківська.

Вистава «Сталкери» охоплює тему Чорнобильської катастрофи. Вона оповідає про побут в зоні відчуження. Це позачасова історія сільських чорнобильських «сталкерів»: чудернацької баби Прісі, хворобливої матері і придуркуватого сина. Головну роль у виставі зіграла Ірма Вітовська.

Заслужений артист України Олексій Гнатковський, що виконає одну із головних ролей, зазначив: «Напевно у багатьох українців є таке, що в родині були представники різних фронтів. Хтось – воїн радянської армії, хтось – з УПА, можливо навіть у декого родичі з боку поляків тощо. І попри все це ми ж з вами якось народились! А це вже означає можна якось знайти спільну мову, можна якось дійти згоди, примирення. Головне не вказати хто перший винен, а винести на перший план людину. Адже перш за все і ті, і ті перш за все люди. Всі однаково закохувались, однаково молились, тільки кожен своїми словами. Загальнолюдські речі для всіх однакові. Це просто люди, що розкидані по різні сторони барикад. І важливо, чи залишишся ти людиною, чи станеш звіром. Важко це говорити в розріз того, що йде війна, але потрібно хотіти один одного пробачити. Тут варіанти два: або винищити всіх фізично, або пробачити. Це дуже неприємно зараз чути і тим більш робити».

Павло Ар’є молодий український драматург, автор творів «Слава Героям» та «Сталкери» вважає, що важливо розуміти, що ми всі люди, у всіх кров червона, в кожного є біль, свій біль, але він такий самий сильний як і іншого. «За тими всіма політичними подіями, за революційними лозунгами завжди є конкретна, жива людина. Треба просто бачити один одного – ось що я намагався використовувати коли працював над п’єсою», – каже режисер.

Виставу «Сталкери» можна буде переглянути 10 березня у Першому українському театрі для дітей та юнацтва о 19:00. А «Слава героям» покажуть у тому ж таки театрі о 19:00 вже 11 березня.

Придбати квитки можна в касі на вул. Гнатюка, 11 або на сайті Kasa.in.ua.  

Опублікувала Анастасія Гостєва


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!