Третина мешканців Західної України не вірять у святого Миколая. Результати опитування

2679 0
А серед тих, хто вірить, переважають більш заможні міські мешканці.
Фото: zruchno.travel

Фото: zruchno.travel

Соціологічна група «Рейтинг» провела соціологічне опитування про ставлення українців до зимових свят. 2 тисячі респондентів, старших за 18 років, розповіли про те, чи вірять вони у святого Миколая (або Діда Мороза), чи дарують у цей день подарунки, та що люблять більше – Новий рік чи Різдво.

Майже 70% опитаних українців мають традицію дарувати подарунки на День Святого Миколая. Близько 30% – такої традиції не мають, свідчать результати дослідження. Найбільше прихильників такої традиції – на заході України (більше 80%). У Центрі і на Півдні таких – дві третини опитаних, на Сході – половина. Традицію переважно підтримують жителі сіл, молодь та більш забезпечені люди.

Читайте також: Де у Львові зустріти святого Миколая. Локації, ціни

Водночас, лише 43% вказали, що вірять у Святого Миколая (проти 37% у 2016), а половина опитаних – не вірять в нього. Найбільше вірять у Святого Миколая на Заході (63%), в інших регіонах таких трохи більше третини. Не вірять у святого Миколая 32% мешканців західних областей, а ще 5% відповіли, що не знають такого свята. Чим молодші та чим більш забезпечені респонденти, тим більше вони вірять в Святого Миколая. Також більше їх серед жінок і мешканців сіл.

У свою чергу, в Діда Мороза вірять чверть опитаних українців, майже 70% – не вірять. У Діда Мороза більше вірять молодші й більш забезпечені українці. На Заході у Діда Мороза вірять 24% опитаних. Майже такі ж цифри і в решті регіонів: по 26% на Сході і Півдні, 24% – у центрі.

Понад 40% опитаних називають Новий Рік та Різдво найулюбленішими зимовими святами. Ще для 7% опитаних таким є День Святого Миколая, для 3% – Старий Новий рік. В соціологічній групі «Рейтинг» кажуть, що за період опитувань серед новорічних свят зменшилася кількість тих, хто любить Новий рік (з 49% у 2011 до 43%). 

Читайте також: Як львів'янам стати помічниками святого Миколая. Інструкція

«На Півдні, Сході та в Центрі більше люблять Новий рік, на Заході – навпаки найулюбленішим святом є Різдво. Більша прихильність до Нового року - серед чоловіків, мешканців міст, молодших та забезпеченіших опитаних. Відповідно Різдво більше люблять в селах, старші опитані й жінки», – ідеться в результатах дослідження.

Опитування проводилось через особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%. Терміни проведення: 16-25 листопада 2018 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!