Що має мати кожна господиня. ТОП-3 книги про галицьку кухню

6696 0
Львівська кухня завжди відрізнялася своєю багатоманітністю, адже вона поєднувала традиції не лише українців, а й поляків, німців, угорців та інших народів. Tvoemisto.tv пропонує вам розповідь про дві уже відомі книги рецептів галицької кухні, а також про новинку, яка вийде невдовзі.

1. Дарія Цвек. «Солодке печиво» (перевидало Видавництво Старого Лева, 2013)

Кулінарний геній Дарія Цвек народилася й більше 90 років прожила у Львові. Тут навіть вулицю назвали на її честь. Книга «Солодке печиво», яка з’явилася ще на початку 60-х, була першою книгою Дарії Цвек. До її видання через вроджену скромність Дарія йшла дуже довго. Але її подруга ще по гімназії — письменниця Ірина Вільде (до речі, лауреат Шевченківської премії) наполягла, щоб Дарка запропонувала свої зошити з рецептами видавництву. І це була дуже слушна думка! Згодом «Солодке печиво» перевидавалася дев’ять разів. Потім були інші книги, а загальний наклад видань Дарії Цвек становить близько п’яти мільйонів примірників.

Навіть у 90-літньому віці Дарія Цвек продовжувала дивувати своєю надзвичайною працездатністю. Жінка встигала і куховарити, й укладати нові книжки із зібраних у молодості рецептів. Пані Дарії не стало 2004 року. Хоча незадовго до свого відходу вона встигла видати книгу «Святковий стіл», яка для багатьох галицьких господинь стала настільною.

2. Юрій Винничук. «Галицька кухня. Історія, рецепти та обличчя» (Видавництво Старого Лева, 2014)

Книга не лише розкриє таємниці галицької кухні й познайомить читачів зі смачними делікатесами Галичини, але й розповість про людей, що готують ці страви. Це подарункове видання з багатим ілюстративним матеріалом репрезентує цілий культурологічний пласт, традиції кухні та сімейних рецептів.

Як розповідає письменник Юрій Винничук, така ідея витала вже давно, оскільки він вже написав декілька книг про Львів, зокрема, про каву, про горілку, про кнайпи, але дуже хотів написати книжку про те, чим львів’яни харчувались.

На сторінках видання можна знайти рецепти у виконанні Тараса Чубая, Кузьми Скрябіна, Тараса Прохаська,Віктора Морозова та інших відомих персоналій, розповіді про знакові постаті української культури, фестивалі, міста і місця тощо. Сім десятків видатних галичан зі своїми таємними родинними рецептами і не тільки!

 
3. Ігор Лильо, Всеволод Поліщук. «Львівська кухня» (новинка вийде у видавництві "Фоліо")
 

У розмові з Tvoemisto.tv історик, львовознавець і гід Ігор Лильо зізнався, що останні кілька років професійно займається львівською кухнею. Пана Ігоря ця сфера життя цікавить з суто історичного погляду.

«Львівська кухня – це дуже складне явище. Це частина галицької кухні, але вона поділялася на три частини: так звану панську, міщанську й селянську. Велику частину цієї кухні було втрачено після 1944 року. Навіть не стільки через те, що її забороняли, а тому, що ми втратили носіїв цієї кухні – людей, які добре знали, як готувати. І була ще одна причина, про яку не говорять: у Совєцькому Союзі був банальний брак продуктів харчування. Тобто навіть якби галицька господиня хотіла щось зробити, вона не могла це зробити, бо їй не було з чого. У радянський період львівська кухня дуже деградувала. Зараз ми бачимо її відродження, тож дуже важливо пояснити людям, що вона була дуже різноманітна», - каже Ігор Лильо.

За словами історика, в лютому цього року книга «Львівська кухня» вже побачить світ. Видасть її харківське видавництво «Фоліо». «У співавторстві із Всеволодом Поліщуком – який відповідає за рецепти – ми вигадали концепт, за яким я пишу про певні історичні постаті, а він пише під них рецепти, які ми вибирали із старих традиційних рецептів, які вдалося знайти у Львові», - розповів львовознавець.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!