Які зміни чекають на випускників у 2019 році. Три нововведення ЗНО

24222 1
Окремі факультети змінюють вимоги до своїх вступників. Також зміни торкнуться студентів коледжів та ПТУ.
Фото: uk.etcetera.media

Фото: uk.etcetera.media

Сьогодні, 24 жовтня, керівниця департаменту освіти ЛОДА Любомира Мандзій та директорка ЛРЦОЯО Лариса Середяк розповіли під час брифінгу про зміни у ЗНО, що відбудуться наступного року.

Перш за все, каже Лариса Середяк, учні профтехучилищ та студенти коледжів зможуть самі обирати, чи складати їм математику, чи історію України. Раніше це вирішувала педагогічна рада навчального закладу.

Лариса Середяк додає, що учні ПТУ і коледжів, які не склали минулоріч тестування з української мови, у 2019-му році зможуть спробувати ще. За її словами, у Міністерстві освіти готують документи, згідно з якими тих студентів, які не пройдуть тестування з другої спроби, відрахують з коледжів та ПТУ.

Читайте також: Як підготуватися до ЗНО без репетиторів. перелік онлайн-курсів

Друге нововведення стосується балу, що мають набрати випускники, які хочуть вступати на спеціальності «Право», «Управління та адміністрування», «Міжнародні відносини». Зі вступної кампанії 2019-го року бал з усіх трьох предметів для подачі документів на ці спеціальності має становити не менше 130.

Директорка ЛРЦОЯО нагадує, що 130 балів – це найнижча межа, що дозволяє подати документи на спеціальності «Фармація» та «Промислова фармація». Для подачі документів у ВНЗ медичного спрямування потрібно мати результат не менший у 150 балів – це правило залишається з минулого року.

«Я думаю, що «Правознавство» можна підняти до 150-ти балів. Давати знання треба на якійсь основі. 100 – це дуже мало», – каже Лариса Середяк.

Любомира Мандзій наводить приклад: щоб отримати 100 балів з математики потрібно виконати всього 7 завдань з 36-ти, частину з яких можна вгадати. Відповідно, це дуже низький рівень знань.

Читайте також: Ні, синку, цього року на море поїдуть репетитори.Чому для ЗНО не досить шкільних знань

Третє нововведення у ЗНО-2019 стосується ВНЗ медичного спрямування. Відтепер їхні абітурієнти мають обов’язково пройти тестування з трьох предметів, а не двох, як це було раніше. До української мови та хімії або біології додається тестування з фізики або математики.

Як і минулого року, каже Любомира Мандзій, на ЗНО буде 11 предметів, і кожен абітурієнт зможе скласти 4, навіть дві іноземні мови. Тести на вимогу абітурієнтів можуть перекласти на 6 мов: російську, польську, румунську, молдовську, угорську і кримськотатарську.

«На Львівщині є замовлення на російську і польську мови. Жодних інших за ці 11 років ще не було», – каже Лариса Середяк.

У 2019-му році на Львівщині буде 12 955 випускників 11-х класів.

Реєстрація на пробне ЗНО-2019 триватиме з 8 до 31 січня. Проведуть сесії 16 березня (українська мова та література) і 23 березня (математика, історія України, хімія, біологія, фізика, іноземні мови). Вартість складання пробного тестування наразі не визначена.

Читайте також: 17 випускників зі Львова набрали на ЗНО 200 балів

Реєстрація на основні сесії ЗНО відбудеться з 5 лютого до 25 березня. Сама сесія відбудеться з 21 травня до 13 червня. Додаткова сесія запланована з 26 червня до 12 липня. У ЛРЦОЯО нагадують, що на сайті Центру можна знайти оновлені пробні завдання, а також знайти багато свіжих матеріалів для підготовки.

Олександра Бодняк


Читайте також:
26 Жовтня, 2018 14:33
Ліда Ви взагалі охаміли впроваджувати новий екзамен ЗНО в середині року. А про те що математику і фізику не можливо добре повторити за такий короткий пермін ніхто і не думав. Ну правильно спершу повиставляли екзаменів, а потім більшість дітей не здадуть ЗНО і ми всі дружно беремо в уджбові закладив усіх без розбору. Це в країни схема така, щоб обісратися по сильному і тоді у нас все добре!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!