Київ

Тризуб на щиті монумента «Батьківщина-мати» повністю виготовлять з європейського металу

1162 0
Українська партія сталі виявилася з браком.

Прокат нержавіючої сталі для тризуба на щиті монумента «Батьківщина-мати», який виконали робітники «Запоріжсталі», не відповідає технічним вимогам. Це підтвердили будівельники, які склали дефектний акт, повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

У Мінкульті нагадали, що обраний для робіт метал мав бути ідентичним до того, з якого виготовили й сам монумент «Батьківщини-мати». Було вирішено використовувати європейську та вітчизняну сировину – з металургійного комбінату «Запоріжсталь». Проте партія, що надійшла з комбінату, показала відчутну різницю із закордонним аналогом та вимогами проєкту.

«Надана комбінатом сталь має різну товщину, що може змінити вагу усієї конструкції. Крім того, матеріал з комбінату мав значну кількість пошкоджень, що ускладнило та сповільнило б підготовчі роботи», – йдеться у повідомленні Мінкульту.

Там додали, що використання сталі лише європейського виробника не змінить кошторис проєкту: вартість металу залишається 400 тисяч грн.

Зазначимо, згідно з даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, станом на кінець минулого року 47% акцій «Запоріжсталі» належить зареєстрованій у Нідерландах холдинговій компанії Metinvest B.V. Ріната Ахметова та Вадима Новинського, яка здійснює операційний контроль над підприємством.

Нагадаємо, проєкт заміни герба СРСР на Тризуб розробив Український інститут сталевих конструкцій ім. Шимановського. Зазначається, що герб України буде об’ємною (не пласкою) конструкцією. Він міститиме сталь закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм. Розмір тризуба – 7,5 метра на 4,5 метри.

Додамо, втілення проєкту виконуватиметься виключно коштом бізнесу. Герб СРСР на монументі «Батьківщина-мати» планують замінити на герб України до Дня Незалежності України.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!