Київ

На Батьківщині-матері в Києві замінять герб срср на тризуб до 24 серпня за 28 мільйонів. Проєкт фінансує бізнес

10510 0
У липні розпочинається заміна герба СРСР на щиті монументу «Батьківщина-мати». Замість нього зʼявиться український тризуб.
Батьківщина-мати. Фото: Вікіпедія

Батьківщина-мати. Фото: Вікіпедія

Заміна серпа з молотом на тризуб на щиті монумента «Батьківщина-мати» коштуватиме 28 мільйонів гривень. Для цього МКІП залучило кошти бізнесу.  Проєкт мають закінчити до Дня Незалежності – 24 серпня. Про це на брифінгу повідомив міністр Олександр Ткаченко.

«Залучено нуль коштів з бюджету, гроші на відновлення історичної справедливості зібрано виключно від великого бізнесу, який хоче бути причетним до великого в усіх сенсах проєкту. Вартість проєкту - 28 млн грн. Це значно менше, ніж прораховували раніше», – каже міністр. 

Вартість проєкту вдалося суттєво знизити порівняно з першими проєктними розрахунками. Це стало можливим завдяки додатковим дослідженням, залученню експертів та використанню провідних європейських технологій у виконанні робіт. 

МКІП вдячний донорам та партнерам, які відгукнулися на заклик долучитися до проєкту. Група Метінвест безкоштовно виготовляє та передає державі частину сталі для нового герба-тризуба, а також виступає фінансовим партнером проєкту. Фінансовими партнерами також виступили: НАК «Нафтогаз України», Монобанк, Ощадбанк, ПУМБ, Нова Пошта, АТБ, ПриватБанк, Український Аграрний Холдинг, Перша Приватна Броварня, КАН Девелопмент та КАНБУД, ОТП Банк, WOG, Асоціація  «Незалежна асоціація банків України». 

Партнером в акумулюванні джерел фінансування виступає ГО «Агенція стійкості культури» (ACURE). Дана організація співпрацює з Штабом порятунку спадщини для надання допомоги закладам та установам культури під час військової агресії рф в Україні.  

У липні розпочинається процес монтажу художньої композиції «Тризуб» на щиті «Батьківщина-мати». Наразі проєктною організацією ТОВ «Український інститут сталевих конструкцій  ім. В. М. Шимановського» розроблено проєкт заміни герба СРСР на Тризуб.

Новий герб буде об’ємною (не пласкою) конструкцією. Для її улаштування використовуватимуть 2 типи металу: нержавіюча сталь українського виробництва «Запоріжсталь» групи Метінвест та закордонного виробника. Сам монумент «Батьківщина-мати» було вироблено зі сталі «Запоріжсталі», «Азовсталі» та ММКІ. 

Як повідомили у МКІП, скульптор проєкту – Олексій Пергаменщик, випускник Республіканської Художньої школи та Національної Академії Образотворчого Мистецтва та Архітектури. Митець заснував творчу майстерню «Пергамос» і займається різьбленням у камені без використання гіпсової моделі. Його твори відрізняються високою майстерністю та ілюструють багату історію України.

Онук та нащадок одного з авторів скульптури «Батьківщина-мати» – скульптора Василя Бородая – підтримує ідею заміни радянської символіки на скульптурі на тризуб. Він вважає це вимогою часу, історичною справедливістю та свідченням нової реальності.

Зазначимо, Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» у Києві. 

Нагадаємо, раніше директор Українського інституту сталевих конструкцій ім. В. М. Шимановського Олександр Шимановський вказував, що головна складність проєкту полягає у тому, що монтажні роботи доведеться виконувати на висоті 92 метри. Для цього потрібний кран і спеціальне обладнання, а також сприятливі погодні умови – тепло та відсутність вітру. Раніше Шимановський прораховував, що заміна герба та решта ремонтних робіт коштуватиме 36 мільйонів гривень.
 
Довідка. Закони України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей формування Державного реєстру нерухомих пам'яток України» передбачають вилучення з окремих об’єктів культурної спадщини символів російської імперської та радянської тоталітарної політики. Монумент «Батьківщина-мати» – це пам’ятка місцевого значення, тому його охорона визначається законом «Про охорону культурної спадщини» і передбачає реалізацію проєкту. 
__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!