Тютюнова фабрика у Винниках змінює власників. Що це означає

39482 0
Григорій Козловський та його партнер Олександр Свіщов формально виходять з тютюнового бізнесу. Так, в політиків і журналістів вже не буде підстав говорити про «фабрику Козловського».
Фото з Вікіпедії

Фото з Вікіпедії

За даними аналітичної системи YouControl, львівські підприємці Григорій Козловський та Олександр Свіщов вийшли із засновників ТОВ «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп» – однієї з компаній-виробників сигарет у Винниках. Вони повернули свої частки у статутному капіталі компанії попередньому засновнику на підставі затверджених судом мирових угод.

У лютому цього року львівський підприємець, колишній футболіст, Сергій Дударенко подав до Господарського суду Львівської області позови до Григорія Козловського та Олександра Свіщова про розірвання договорів купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп» від 10 жовтня 2019 р. У позовних заявах Дударенко стверджував, що Козловський та Свіщов не розрахувались з ним вчасно (до жовтня 2022 р.) за продані їм частки у статутному капіталі, варті по 25 млн грн кожна.

23 березня цього року Господарський суд Львівської області своїми ухвалами затвердив мирові угоди між Дударенком і Козловським та Дударенком і Свіщовим, у яких Козловський та Свіщов визнали, що не виконали своїх зобов’язань за договорами купівлі-продажу часток у статутному капіталі і договори підлягають розірванню.

Читайте також: Стали відомі перші результати обшуків на тютюновій фабриці на Львівщині

ТОВ «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп» (МІТГ) була заснована Сергієм Дударенком у 2016 році. У жовтні 2019 року на підставі оскаржуваних договорів засновниками компанії стали Козловський (50%) і Свіщов (50%). Наприкінці 2022 р. серед засновників МІТГ, окрім Козловського і Свіщова, була ще низка компаній, засновником яких є Козловський, але після подання позову Дударенком вони поступово вийшли зі статутного капіталу МІТГ.

Окрім цього, Руслан Бицький, колишній засновник ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика» (ВТФ) подав у лютому цього року до Господарського суду Львівської області позови до Григорія Козловського та Олександра Свіщова зі схожими вимогами – 10 жовтня 2019 р. він продав свої частки у статутному капіталі ВТФ Козловському і Свіщову, варті 7,5 млн грн кожна, але вони не розрахувались за них до жовтня 2022 р. 29 березня суд своєю ухвалою затвердив мирову угоду між Бицьким та Свіщовим, але частка Свіщова станом на 3 квітня ще не була переоформлена на Бицького. У справі за позовом Бицького проти Козловського наступне засідання відбудеться лише 20 квітня. Додамо, що до Бицького, до 2016 р., за даними YouControl, засновником «Винниківської тютюнової фабрики» був сам Григорій Козловський.

Нагадаємо, що і «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп», і «Винниківська тютюнова фабрика» станом на початок повномасштабної російської агресії мали ліцензії на виробництво і оптову торгівлю тютюновими виробами. У лютому цього року голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев висловлював надію, що ВТФ збільшить відрахування податків до бюджету. 6 березня у виробничих приміщеннях ВТФ детективи Бюро економічної безпеки України проводили обшуки, після яких Гетманцев заявив, що на складах знайшли 1,6 млн пачок сигарет без акцизних марок, що, за його словами, означає 85 млн грн несплачених податків.

Ані «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп», ані «Винниківська тютюнова фабрика» не є власниками виробничих приміщень у Винниках. За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, їхнім власником є Софія Максимець-Козловська, донька Григорія Козловського. Натомість, торговельні марки сигарет, які виробляють у Винниках – Marvel. Strong, Lifa – за даними Спеціальної інформаційної системи УКРНОІВІ, належать Вікторії Свіщовій, доньці Олександра Свіщова.

За даними YouControl, «Винниківська тютюнова фабрика» отримала 45,9 млн чистого прибутку у 2021 р. та 41,3 млн чистого збитку у 2020 р. Натомість «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп» задекларувала 6,7 млн грн чистого прибутку у 2021 р. і 54,4 млн грн чистого прибутку у 2020 р. Обидві компанії реалізують свою продукцію через ТОВ «Торговий дім «Марвел», засновником якого є депутат Львівської міської ради Олексій Різник.

Дмитро Борисов

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!