У Білорусі провели «референдум» на підтримку змін до Конституції

5366 0
Однією з реформ буде скасування без'ядерного статусу держави.
Олександр Лукашенко

Олександр Лукашенко

27 лютого у Білорусі пройшов референдум щодо внесення поправок до Конституції. Зазначається, що нібито більшість громадян підьтримали зміну, передає УП.

Громадян запитували: «Чи приймаєте ви зміни та доповнення до Конституції Республіки Білорусь?». Центрвиборчком уже оприлюднив попередні дані «референдуму». За його підрахунками, проголосували 78,63% білорусів.

За даними ЦВК Білорусі, за зміни до Конституції висловилися 65,16% громадян, проти – 10,07%. Що було зроблено ще з 3,4% бюлетенів, не повідомляється.

Водночас на виборчих дільницях білоруси протестували, їх затримували. 

Додамо, що метою конституційної реформи аналітики називають формалізацію процедури можливого транзиту влади у країні та створення для нього юридичної бази. 

Які відбудуться зміни? 

  • недоторканість президента Білорусі за дії, вчинені на посаді, після припинення повноважень;
  • одна й та ж людина не може бути президентом більш як два термінів;
  • закріплення «виявів патріотизму», «традиційних сімейних цінностей», «збереження історичної пам'яті»;
  • скасування без'ядерного статусу держави.

На Заході відреагувати на відсутність у новій редакції конституції положення про без’ядерний статус Білорусі. Це дозволяє припускати, що Лукашенко спробує домовитися з РФ розмістити у себе російську ядерну зброю.

Також, відмовившись від позаблокового статусу, у новій конституції  також зазначається, що  «Республіка Білорусь виключає військову агресію зі своєї території щодо інших держав».

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!