У Бродах обвалилося склепіння історичної синагоги XVIII століття

1364 0
Будівля є пам'яткою національного значення.
Фото:  Віталій Пристава

Фото: Віталій Пристава

У місті Броди, що на Львівщині, обвалилося склепіння та дахівка синагоги, що є пам'яткою національного значення. Будівлю спорудили у XVIII століття. Про це повідомив мешканець міста Віталій Пристава.

«Причиною, звісно, є відсутність уваги до історичної пам'ятки XVIII ст, аварійний стан стін та каркасу, який утримував дах. Плюс сьогодні сили дощу доклалися до руйнування. Шкода, що на очах втрачаємо історичні пам'ятки. Гадаю варто звернути увагу відповідним службам, владі, громадськості та розпочати якісний процес консервації того, що залишилось від синагоги», – зазначив він.

Читайте також: Перший концерт фестивалю LvivМozart провели на руїнах синагоги у Бродах. Атмосферні фото

Як зазначили Tvoemisto.tv у Львівській ОВА, наразі триває розгляд випадку з обвалом склепіння Бродівської синагоги. Окрім того, управління архітектури обговорює ситуацію із Міністерством культури України.

Додамо, що у 2021 році у Великій Бродівській синагозі стався обвал однієї з колон головної зали, що тримала дах. Тоді колона зруйнувало, а дах, який до того був аварійний, зірвало ще більше.

Читайте також: У Великій Бродівській синагозі, яка є пам'яткою архітектури, обвалився дах

Для довідки:

Кам'яна синагога була збудована 1742 року на місці дерев’яної, яка згоріла. З її історією пов’язано чимало легенд та переказів. У травні 1859 вона стала жертвою великої пожежі, яка знищила більшу частину Бродів. На початку ХХ століття тут проводилися ремонтні роботи. Значних ушкоджень синагога зазнала під час Другої світової війни – були втрачені південна та північна прибудови. У 1960-х роках тут провели ремонт і облаштували приміщення під склад. Через постійне протікання даху будівлю перестали використовувати взагалі. У 1991 році місцева влада намагалася провести реставрацію синагоги і пристосувати її для картинної галереї, однак задум так і не був втілений в життя. Зараз пам’ятка перебуває в аварійному стані.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!