Київ

У Гостомельській громаді на Київщині виявили більше сотні зловживань на відбудові

530 0
Загальна сума зловживань сягає понад 21 млн грн.
Фото: Державна аудиторська служба

Фото: Державна аудиторська служба

Перевірка виявила понад 100 порушень та зловживання під час відновлення житла в Гостомелі на Київщині. Їхня загальна сума сягає понад 21 млн грн. Про це повідомила голова Державної аудиторської служби України Алла Басалаєва.

За її словами, місцеві жителі Гостомельської громади обурюються, що роботи взагалі не виконувалися, або лише частково.

«На жаль, такі випадки підтвердилися. Коли держава виділяє значні суми коштів з держбюджету на будівельні матеріали для відновлення пошкодженого житла, колишній начальник Гостомельської військової адміністрації, отримавши від Київської обласної адміністрації ці матеріали на суму майже 11 млн грн, просто їх привласнив», — зазначила Басалаєва.

Також аудитори на одному із комунальних підприємств Гостомельської селищної ради виявили, що не вистачає благодійної допомоги (будматеріалів) на загальну суму 1,2 млн грн.

Басалаєва розповіла, що підрядники теж недобросовісно виконують свою роботу. Наприклад, так сталося з будинками в селі Мощун та Гостомелі. На одному мали відновити дах, а в іншому — встановити вибиті вікна.

«За документами роботи виконані й оплачені, а насправді об'єкти лишаються без ремонтів. Тільки на них виділили майже 0,5 млн грн. Натомість деяким забудовникам Гостомельська військова адміністрація замінила вікна в будівлях в повному обсязі на 2,9 млн грн при тому, що люди там не проживають та квартири не продані», — каже посадовиця.

Ще в червні президент Володимир Зеленський звільнив главу Гостомельської селищної військової адміністрації Сергія Борисюка. 

Проєкт Bihus.Info опублікував розслідування «Дика відбудова», у якому розповіли про те, що гроші за роботи з відновлення Гостомеля отримують фейкові ФОПи і компанії. Так, наприклад, за документами роботи проводить пенсіонерка з Миколаєва, яка свою причетність спростовує, священник-утікач з Рівненщини і мешканець тимчасово окупованого Донецька.

У Гостомельській селищній військовій адміністрації пояснили свої дії наслідками повномасштабної війни та необхідністю проводити закупівлі швидко. А також заявили, що не зобовʼязані перевіряти підрядників.

Нагадаємо, роздачею коштів на відбудову Гостомелю зацікавились і в Бюро економічної безпеки — посадовці адміністрації могли привласнити 5 мільйонів гривень на публічних закупівлях робіт по відбудові міста.

За даними з відкритих джерел, новий очільник адміністрації Сергій Смаль – полковник, заступник начальника Центрального науково-дослідного інституту (військовослужбовець ЗСУ з частини А0202).

_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!