У храмах УГКЦ та ПЦУ ввели молитву за чесні вибори

2736 0
Глави обох Церков закликають українців зробити усвідомлений вибір.
Фото: РІСУ

Фото: РІСУ

До завершення виборів у всіх храмах УГКЦ та ПЦУ під час богослужінь молитимуться за чесні вибори.

Як розповів Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), в церкві цей рік оголосили роком молитов за чесні вибори. А в ПЦУ рішення про відповідні молитви ухвалив 22 березня Синод, що також навів слова такої молитви.

«Прохаю: ніколи не голосуйте «проти». Бо голосуючи «проти», ви, де-факто, проголосуєте проти свого майбутнього. І це абсолютно не конструктивний і безвідповідальний крок. Це неприпустимо, щоб люди віддавали голоси за популістів, тому що популізм – абсолютно недержавницька позиція. Популісти можуть тільки нищити», – каже Блаженніший Святослав.

Читайте також: Як проголосувати не вдома: в іншому місті, за кордоном, у війську

Предстоятель УГКЦ також наголошує, що якісні вибори залежать не лише від якісних кандидатів, але й від якісних виборців.

Водночас Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Епіфаній від імені Синоду ПЦУ закликав виборців використати час, який лишився до дня голосування, для ознайомлення з кандидатами та їхніми програмами, щоби у день голосування, 31 березня, прийти на виборчі дільниці та зробити відповідальний, усвідомлений вибір.

Разом з тим, і в УГКЦ, і в ПЦУ нагадують: на виборах президента 31 березня українці передусім обиратимуть Головнокомандувача, адже в Україні вже 5 років триває війна на Сході.

«Якщо ми говоримо про президента України – це найперше верховний головнокомандувач країни, яка перебуває в стані війни. Зрозумійте: обираючи президента, ви обираєте того, хто буде командувати військами і захищати нашу країну. Чи певний кандидат має для цього необхідні вміння, риси, досвід, чи ні? Так само президент є той, який відповідає за зовнішньополітичний курс України і повинен бути фігурою, що вміє об'єднати світове співтовариство для підтримки України. Чи кандидат, якого ви хочете обрати, добре виконає це завдання? Він буде надійним в очах світової громадськості?», – каже Блаженніший Святослав. 

Читайте також: Як проголосувати в лікарні або вдома. Інструкція

«В умовах нав’язаної агресором нашому народу війни під час голосування слід особливо враховувати, що Президент є Верховним Головнокомандувачем. Тому від нашого вибору залежить також наближення перемоги над агресором та досягнення не капітуляції перед ворогом, до якої, говорячи про мир, фактично закликає частина політиків, а справжнього справедливого миру», – каже Блаженніший Епіфаній.

Також обидві українські Церкви нагадують, що підкуп виборців та продаж свого голосу – не лише відповідальність за законами України, але й гріх.

Читайте також: Не живіть так, наче політики вирішують усе

«Наше спільне завдання – зберегти державність, незалежність і єдність України. Тож оцінюйте кандидатів не за обіцянками, а за плодами їхніх справ, здатністю впоратися із поставленими перед Главою держави завданнями. Від голосу кожного, від рішення виборців у день голосування справді залежить, яким буде наше спільне майбутнє. Усвідомлений, відповідальний, чесний вибір під час голосування 31 березня – наш внесок у досягнення перемоги та миру для України, побудови її кращого майбутнього», – ідеться у зверненні Синоду ПЦУ.

Нагадаємо, вибори президента України відбудуться 31 березня. Участь у них беруть 39 кандидатів. Завтра – останній день, коли можна внести зміни до списку виборців, якщо ви не знайшли себе в ньому або виявили якісь неточності.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!