Київ

Влада Києва пояснила, чому муніципальні підприємства не мають наглядових рад

785 0
Створення наглядових рад може допомогти місту більш ретельно відстежити ефективне використання видатків з бюджету столиці на забезпечення роботи комунальників.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У Києві жодне з муніципальних підприємств не має наглядових рад. Київські комунальні підприємства не відповідають критеріям, які передбачають створення у такому підприємстві наглядової ради. Про це повідомили у КМДА у відповідь на запит Tvoemisto.tv.

Так, відповідно до рішення Київської міської ради від 19.12.2019 № 495/8068 «Про деякі питання управління підприємствами, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва», наглядова рада обов’язково утворюється на підприємстві, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва за наявності одного з таких критеріїв:

  • вартість активів підприємства згідно з даними останньої річної фінансової звітності перевищує 2 млрд гривень;
  • розмір чистого доходу підприємства згідно з даними останньої річної фінансової звітності перевищує 1,5 млрд гривень;
  • розмір статутного капіталу підприємства перевищує 2 млрд гривень.

 

«Комунальні підприємства, що у підпорядкуванні структурних підрозділів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та районних у місті Києві державних адміністраціях не відповідають вказаним критеріям. Тому наглядові ради на цих підприємствах не було створено»,  пояснили в КМДА.

Додамо, що наглядові ради при підприємствах вводять для ефективного управління і контролю діяльності та фінансування. Створення наглядових рад при КП може зменшити видатки з бюджету міста на забезпечення роботи комунальників.

Зазначимо, за даними Центру економічної стратегії у 2020 році Київрада вирішила розподілити через комунальні підприємства третину бюджету Києва. 

Читайте також: «ЛКП проїдають мільйони». Чи створять у Львові наглядові ради

Станом на кінець 2020 року в Києві було 128 КП. Додатково місто володіє часткою в 22 товариствах, в тому числі ПрАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд», ПрАТ «Київспецтранс», ПрАТ «Акціонерна компанія «Київводоканал», АТ «Київгаз», ПрАТ «Компанія «Київенергохолдинг».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!