Київ

У Києві демонструють унікальне трьохсотрічне Мазепинське Євангеліє. Де побачити

713 0
Сакральні артефакти Києво-Печерської лаври, пов’язані з Іваном Мазепою, виставлені в експозиції «Європейська Україна. Доба Мазепи».

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» спільно зі Скарбницею Національного музею історії України, демонструє видання унікального напрестольного Євангелія, яке було надруковане у Києво-Печерській лаврі у 1707 році в часи гетьманства Івана Мазепи. Про це повідомили на Facebook-сторінці заповідника.

«Це було перше й єдине серед кириличних стародруків видання Євангелія Апракоса. В перекладі з грецької мови „апракос“ означає тижневий», – зазначають фахівці Заповідника.

У передмові йдеться про те, що книгу було видано за дорученням «… благородного військ запорозьких вождя, обох сторін Дніпра гетьмана Івана Мазепи…».

Читайте також: у Києво-Печерській лаврі створять музей або центр вивчення історії Івана Мазепи

Як розповідають історики, над виданням працювали високопрофесійні майстри друкарської справи, сторінка книги з друком у дві фарби з вишуканими заставками, вибагливими ініціалами, орнаментальними рамками та спеціально підібраним шрифтом.

У відділі науково-фондової роботи Заповідника написали, що мідну золочену з накладним срібним карбованим візерунком та фініфтевими медальйонами оправу виготовив у 1770-ті роки видатний майстер срібних справ Олексій Іщенко. Нещодавно її було відреставровано художником-реставратором Заповідника Віталієм Курловим.

Як ми писали раніше, у Києво-Печерській лаврі вперше помолилися за упокій гетьмана Івана Мазепи.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!