Київ

У Києві перевірять законність розміщення на комунальних землях московських церков

542 0
Так вирішили депутати після скарг киян про те, що деякі релігійні організації поширюють російську пропаганду
Московська церква-самобуд у дворах житлових будинків на Дорогожичах в Києві

Московська церква-самобуд у дворах житлових будинків на Дорогожичах в Києві

У Києві перевірять законність розміщення на комунальних землях храмів та інших релігійних споруд організацій, які пов'язані з Росією. Про це повідомляється на сайті Київської міської ради.

Нині в списку на перевірку — 73 комунальних ділянки, де розміщені церкви та інші релігійні будівлі. Перелік доповнюватимуть.

Як зазначив депутат Київради, голова постійної комісії з питань освіти і науки, молоді та спорту Вадим Васильчук, з початком повномасштабної війни зафіксовані факти, коли інтереси окремих релігійних організацій загрожують громадській та національній безпеці. Зокрема, ці організації не визнають збройної агресії Росії, ведуть колабораційну діяльність, пропагують ідеї "русского міра", створюють передумови для релігійного протистояння в суспільстві.

Депутат розповів, що останнім часом до Київради надходять численні звернення щодо врегулювання діяльності релігійних організацій, які пов'язані з Росією та пропагують наративи Кремля.

Якщо перевірки виявлять порушення, місто звернеться до правоохоронних органів та суду щодо відповідальності винних, відшкодування релігійними структурами збитків за незаконне користування комунальною землею та звільнення самовільно зайнятих територій чи споруд.

«Це дозволить створити передумови для унеможливлення агітаційно-пропагандистської діяльності вороже налаштованих до України осіб та деколонізувати релігійні об'єкти в місті Києві», — додав Вадим Васильчук.

У лютому 2024 року депутати Київради ухвалили рішення про відведення земельних ділянок заповідника "Києво-Печерська лавра" у постійне користування. Понад 30 років земля, на якій розташовуються пам'ятки національного та світового значення, не була законодавчо оформлена.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!