Київ

У Києві під час тривоги людям відмовляють у доступі до шкільних укриттів. У чому справа

2073 0
Кияни скаржаться, що не можуть розраховувати на укриття в школах під час повітряних тривог.
Фото: Київська ОВА

Фото: Київська ОВА

У Києві укриття у школах дотепер доступні лише для учнів та працівний закладу. Для сторонніх вхід до закладів освіти закритий навіть під час повітряної тривоги.
 
Рішення про обмеження доступу до шкільних укриттів міська влада столиці ухвалила 21 червня 2022 року.
 

«...Забезпечити вивільнення приміщень закладів освіти від сторонніх осіб, що не є учасниками освітнього процесу, для створення безпечних умов перебування здобувачів освіти й працівників у закладах освіти під час військового стану», – повідомили в КМДА.

Також є розпорядження Департаменту освіти і науки КМДА про заборону допуску сторонніх осіб до укриттів навчальних закладів міста Києва, на який безпосередньо і посилаються охоронці, перешкоджаючи доступу до укриттів киянам.
 
Днями, у столичній школі №216 на Оболоні мешканців будинків поблизу не впустили до укриття, попри те, що воно є на мапі захисних споруд. Очевидці кажуть, що у школі посилаються на той самий наказ Департаменту.
 
 
«Хто відповідальний за таке – чи то влада, чи то школа, під час тривоги (особливо якщо ти сам з малими дітьми!), виясняти звісно не будеш. До речі, на номер 1551, який вказано на офіційному порталі Києва, і куди потрібно звертатися, якщо вас не пускають в укриття – відповідь: «наші працівники пішли у сховище, телефонуйте після відбою... Але ж на вулиці другий рік війна! Як можливе така безжалісна і безвідповідальна розкоординація дій!», – обурюється жінка, яка стала свідком інциденту.
 
Схожий інцидент трапився сьогодні під час ранкової атаки. Працівник гімназії №177 також не впускав людей до укриттів. На це жінка продемонструвала охоронцеві заклад освіти на мапі захисних споруд. Незважаючи на це, чоловік все одно не впустив людей до укриття, пославшись на рішення районної ради.
 
До слова, Кличко сьогодні під час тривоги разом з місцевими жителями перевірив укриття в найближчій школі Деснянського району. Укриття було відкритим, проте вхід через хол. На це місцеві стверджують, що вночі воно не працює. Адміністрація це спростовує, кажуть, що працюють цілодобово.
 
Фото: Сергій Окунєв
 
«Твоє місто» звернулося із запитом до КМДА з проханням пояснити ситуацію із доступом киян до шкільних укриттів. Відповідь оприлюднимо відразу після отримання.
 
Як повідомив речник Київської міської військової адміністрації Михайло Шаманов, за кожне укриття у місті відповідають дві людини – керівник закладу (школи, дитячого садочку, лікарні), де є укриття, і голова району.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!