Київ

У Києві планують розпочати очистку озера Синє

646 0
Роботи фінансуватимуться зі спеціального фонду, кошти з якого можуть спрямовуватися виключно на природоохоронні заходи.

У суботу, 21 жовтня, відбулася зустріч громади із генеральним директором комунального підприємства «Плесо» В’ячеславом Савицьким щодо поточного стану озера Синє та подальших дій з його порятунку. Тепер підприємство перейде до пошуку виконавця робіт, щоб вже найближчим часом приступити до розчистки озера. Про це повідомили в пресслужбі КМР.

«Ми маємо розроблений фахівцями проєкт, яким передбачається розчистка озера Синє, відновлення його гідрологічного режиму через відкриття підземних джерел і наповнення водою природним шляхом. Цей проєкт потребував проходження цілої низки бюрократичних процедур, зокрема отримання експертної оцінки впливу на довкілля, погодження Держагентства водних ресурсів та Держслужби геології та надр. Отримавши всі необхідні документи, ми приступаємо до пошуку виконавця робіт. У разі відсутності форс-мажорів роботи з розчистки озера Синє розпочнуться за три тижні», – зазначив В’ячеслав Савицький.

Основна мета зараз – наповнити озеро водою. І хоча проєкт включає в себе не тільки роботи з відновлення водойми, але і благоустрій території довкола, на першому етапі акцент зроблять саме на розчистці озера. Роботи фінансуватимуться зі спеціального фонду, кошти з якого можуть спрямовуватися виключно на природоохоронні заходи.

Нагадаємо, що у Подільському районі столиці, на Виноградарі, повністю висохло озеро Синє. Як ми писали, в цьому році комунальники планували розчищування та благоустрій озера Синє на Виноградарі. На вимогу місцевих мешканців Управління екології включило роботи по розчищування та благоустрою озера до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік.

За останні 40 років від початку будівництва на його берегах озеро дуже сильно обміліло. У травні 2023 року його площа суттєво зменшилася, з’єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося два окремих озера, рівень води в яких постійно падав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!