Київ

У Києві псевдоволонтери у формі після викриття продовжують збирати гроші на Майдані Незалежності

1039 0
Поліція поки не спішить прикривати діяльність таких волонтерів попри викривальні матеріали журналістів.
Фото: Фейсбук

Фото: Фейсбук

"Військові волонтери", попри розслідування, продовжують збирати гроші в центрі Києва. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook директор департаменту сталого розвитку та внутрішніх комунікацій "Укрзалізниці" Ігор Котелянець.

За його словами, він помітив одного з фігурантів розслідування, коли йшов Хрещатиком, дізнався багато нової інформації про їхню сумнівну діяльність та викликав на місце поліцію.

Зокрема, Котелянець пише, що:

  • ці люди представляються волонтерами Благодійного Фонду "Врятуй рідну країну", стверджуючи, що збирають гроші на порятунок людей у Херсоні;
  • офіційного сайту організації і сторінок у соцмережах, де публікуються звіти про збори та інша інформація, у них немає;
  • відсутні у "волонтерів " і документи, що підтверджують їхню роботу на фонд, а також, власне, реєстраційні документи фонду, звіти і т. д.;
  • на їхньому столі є роздруковані "подяки", одна з них - від підрозділу ЗСУ, проте внизу біля підпису стоїть печатка "Міністерство юстиції України", а інша й зовсім від Херсонської єпархії московської церкви;
  • у Держреєстрі є інформація про існування такого фонду з даними, оновленими 15 травня 2023 року, але, зателефонувавши за номером фонду, автовідповідач сказав, що такого номера не існує.

 

Зателефонувавши у поліцію і повідомивши про це, Котелянець почув від правоохоронців, що "їх вже перевіряли і у волонтерів є всі ліцензії". Після уточнення, які саме, поліцейські погодилися приїхати на виклик, проте через 40 хвилин так ніхто і не приїхав. При повторному зверненні поліція приїхала через 3 хвилини, проте "волонтери" перебивали і перекрикували топ-менеджера, не даючи йому нічого розповісти.

"Проте, заяву написав на місці і встиг провести інформаційну роботу з десятком ситуативних донаторів, які ось-ось були готові розпрощатися з грошима. Я не знаю, чи є ці люди шахраями. У мене є фактаж, який я отримав, і хочу сказати всім, хто мене читає, що, знаючи це, я б не донатив таким "фондам" і "волонтерам". Донатити потрібно своїм: перевіреним, офіційним, відкритим, прозорим, підзвітним. Буду чекати на реакцію поліції, яка, на мій погляд, не дуже охоче помічає діяльність таких "волонтерів" і "військових" у центрі міста", - підсумував Котелянець.

Нагадаємо, у центрі Києва група людей, одягнених у камуфляж, кілька місяців поспіль збирає пожертви нібито на допомогу ЗСУ. При цьому в ЗСУ від так званого благодійного фонду допомогу не отримували. У розслідуванні зазначалося, що кожен такий "волонтер" отримує 800-1000 гривень на день. Збором пожертвувань нібито на ЗСУ займається благодійний фонд "Врятуй рідну країну", засновником якого є киянин Микола Осаула, який судічи з фото в соцмереж полюбляє дорогі машини і швидку їзду, брендові речі та добре посидіти з друзями.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.
ТЕГИ: київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!