Київ

Псевдоволонтери на Хрещатику збирають кошти на ЗСУ, а в ЗСУ про це не знають

2088 0
Поки поліція веде розслідування, псевдоволонтери продовжують видурювати гроші у громадян.

У центрі Києва група молодиків, одягнених у камуфляж ось уже кілька місяців збирає пожертви нібито на допомогу ЗСУ. При цьому в ЗСУ від так званого благодійного фонду допомогу не отримували. Водночас поки поліція веде розслідування, псевдоволонтери продовжують видурювати гроші у громадян. Про це йдеться у розслідуванні «Військового кур’єра».

Як з’ясувалося, кожен такий «волонтер» отримує 800-1000 гривень на день. Про це самі молодики розказали журналістам.

Збором пожертв нібито на ЗСУ займається так званий благодійний Фонд «Врятуй рідну Країну», засновником якого є киянин Микола Осаула.

Про нього відомо не багато. Згідно його сторінки у Інстаграм, Осаула любить дорогі автівки та швидку їзду, брендові речі та гарно посидіти  з друзями.

При цьому знайти підтвердження, що зібрані «волонтерами» кошти дійсно йдуть на ЗСУ, не вдалося.

На сторінці Осаули в Інстаграмі є допис про те, що збір коштів на мікроавтобус для 95-ї окремої десантно-штурмової бригади закрито: «гроші нарешті зібрано і машину скоро буде передано українським захисникам». Втім, як виявилося, ця машина до українських десантників так і не доїхала. У 95-й бригаді повідомили, що про Миколу Осаулу їм нічого не відомо.

Осаула в розмові з  журналістами неохоче підтвердив, що куплену машину він так і не передав 95-й бригаді. Мовляв, передасть авто якійсь іншій частині. Але якій саме, він говорити відмовився.

Крім того, як з’ясувалося, його працівники нібито збирають гроші ще й на допомогу 59-й окремій механізованій бригаді. Журналісти запитали у самій бригаді, чи справді фонд «Врятуй рідну країну» їм допомагає і отримали відповідь, що бригаді відомо про таку структуру, але станом на сьогодні жодної допомоги від Фонду вона не отримала.

Капелан Сергій Дмитрієв, який звернув увагу на сумнівних «волонтерів» розказав, що вони збрехали йому про мету збору коштів.

«Вони сказали, що збирають на авто для 26-ї бригади. Але, коли ми подзвонили командуванню 26-ї бригади, то воно сказало, що за допомогою не зверталося. І взагалі, сьогодні 26 бригада забезпечена транспортом» –  розповів Дмитрієв.

Щоб переконати перехожих працівники Осаули розкладають на столах подяки, начебто отримані від командирів різних частин ЗСУ.

Втім, якщо ці «подяки» роздивитися краще, то одразу стає зрозумілим, чому у військових частинах нічого не знають про допомогу від фонду «Врятуй рідну країну». Наприклад, «подяка» від 26-ї бригади. Її  демонструють усім бажаючим на Хрещатику. Втім, якщо роздивитися, то видно, що слово «дивізіон» там написано з помилкою. А замість печатки військової частини, або Міністерства оборони, красується печатка Міністерства юстиції.

Звітності про витрачання коштів у Фонду Осаули немає ніякої. Наприклад, на сайті Фонду не вдалося знайти щорічний звіт про благодійну діяльність, сайт не працює.

В Управлінні Нацполіції у місті Києві повідомили, що розслідування цієї справи триває.

Нагадаємо, у квітні ми писали про сумнівних «волонтерів» з фонду «Врятуй рідну країну». Також редакція «Твого міста» звернулась із відповідним запитом до поліції. Тоді правоохоронці відповіли, що за повідомленням про шахрайство відкрили справу і внесли до ЄРДР відповідну інформацію.

Однак за кілька місяців, правоохоронці так і не припинили діяльність сумнівного фонду.

Щоб не стати жертвою псевдоволонтерів, донатити варто лише перевіреним та авторитетним волонтерським організаціям. Також будь-який громадянин має право поцікавитись куди спрямують його кошти. Для цього можна попросити надати звіт волонтерського фонду: справжні волонтери завжди з радістю його нададуть.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!