Київ

У Києві збільшилася кількість кліщів. Як захиститися від укусів

1001 0
У Департаменті охорони здоров’я нагадали про небезпеки, пов’язані з укусами кліщів та дали поради, як захиститися від укусів комах.
Фото: МОЗ

Фото: МОЗ

Укуси кліщів – у більшості випадків абсолютно безболісні на початку, але можуть завдати неабияку шкоду здоров’ю людини. Про це нагадала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург, інформує КМДА.

Вона зауважила, що кліщі є переносниками серйозних захворювань, таких як: хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт тощо. Вони вражають різні органи та системи (у тому числі центральну нервову), що за відсутності лікування може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків.

«Тож дуже важливо знати як, по-перше, убезпечити себе від цього лиха, а по-друге – що необхідно зробити, якщо кліщ таки вкусив», – наголосила Валентина Гінзбург.

Захистити себе від укусів кліщів і захворювань, які вони переносять, можна, дотримуючись кількох правил. Сезон найбільшої активності цих комах – із квітня до жовтня.

По-перше, збираючись на прогулянку до парку, скверу чи лісової зони, вдягайте головний убір та світлий, щільно прилягаючий до тіла одяг із довгими рукавами. Під час та після прогулянки ретельно оглядайте себе, особливу увагу приділяючи ділянкам тіла, що вкриті волоссям. Після повернення додому одяг, у якому гуляли, слід одразу випрати. Зовсім не зайвим буде використання репелентів.

Читайте також: як уберегтися від кліщів та хвороби Лайма. Поради експертки

«Ще два важливих зауваження. Кліща додому можуть «принести» на собі ваші домашні улюбленці. Тож використовуйте для обробки тварин спеціальні засоби, а після прогулянки ретельно обстежуйте їх на наявність комах (краще робити це за дверима домівки). І друге – не слід дотримуватися помилкової думки, що кліщі водяться лише у лісі. Вони прекрасно пристосовуються до умов міста», – зауважила Валентина Гінзбург.

Якщо кліщ таки присмоктався, слід якнайшвидше його зняти. Бажано – звернутися до найближчого травмпункту. Там медики видалять комаху, оброблять укус та нададуть вам всі необхідні рекомендації. Щоб зняти кліща самостійно, необхідно акуратно, плавними рухами розхитувати його з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою. Повільно видалити кліща необхідно разом із хоботком. Місце укусу змастіть 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо частинка кліща залишилася в рані, її видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

Після укусу кілька тижнів приділіть особливу увагу своєму самопочуттю. Будь-яке недомагання: головний біль, температура, слабкість, почервоніння у місці укусу, розростання плями або набряку, – привід негайно звернутися до лікаря.

Та ще одна небезпека полягає в тому, що захворювання, які переносяться кліщами, не обов’язково мають зовнішні ознаки. Тому у будь-якому випадку за місяць після укусу необхідно здати кров на антитіла до бореліозу, щоб не пропустити небезпечну хворобу.

«Пильнуйте себе та дбайте про здоров’я, щонайменше уникаючи випадків, коли не наражатися на небезпеку відносно просто. Маємо бути здоровими, щоб після Перемоги якнайшвидше відбудувати країну і разом зробити життя в ній кращим», – закликала Валентина Гінзбург.

Про те, як виявити хворобу Лайма, як її лікувати та які можуть наслідки від укусу кліща, читайте у розповіді львів'янки, яка поборола це захворювання. 

 

 

ТЕГИ: кліщі, київ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!