Київ

У Києві активісти збирають підписи через демонтаж цеху пивзаводу Шульца

752 0
На Деміївці забудовник знищив цех пивзаводу Шульца. На його місті має постати Ісламський культурний центр, який зведуть за турецькі гроші.
Фото: Дмитро Перов / Facebook

Фото: Дмитро Перов / Facebook

У Києві розібрали цех броварні Шульца – однієї з найстаріших пивоварень в столиці. На місці броварні хочуть створити Ісламський культурний центр за турецькі кошти. Низка активістів звернулися з відкритим листом-зверненням до керівництва Турецької Республіки щодо необхідності проведення публічного обговорення майбутнього місця розміщення центру. Про це розповів ініціатор листа - київський активіст-урбаніст Дмитро Перов у Facebook.

Як інформує Дмитро Перов, минулого тижня фахівці Департаменту охорони культурної спадщини КМДА та Нацполіції провели спільне обстеження території на якій знаходиться пивоварня Карла Шульца (1860-1890 рр.) та встановили незаконний демонтаж - його здійснило ТОВ «Євразія Інжиніринг», охорону забезпечувала ТОВ «УБОПП».

Відповідно до кадастрового номера ділянки (8000000000:79:077:0005), пивоварня розташована в Центральному історичному ареалі міста Києва, сама будівля є кандидатом до внесення до Переліку пам’яток. За словами Дмитра Перова, власник про це знав: жодних дозволів на виконання будь-яких робіт за адресою пивоварні не надавалися та погодження проєктної документації не реєструвалися.
 
 
 
Окрім цього, активіст додає, що на місці пивзаводу Шульца планують збудувати Ісламський культурний центр, який фінансуватиме турецька сторона. Тому Перов ініціював відкритий лист до президента Турецької республіки – Реджепа Таїпа Ердогана, щодо важливості врахування думки громади та неприпустимості знищення історичних пам’яток при зведенні об'єкта. 
 
«Розміщення не має суперечити законам України, здійснюватися замість існуючих історичних та культурних пам’яток міста, проводитись без публічного обговорення та врахування думки громади та релігійної спільноти», – наголошує активіст.
 
Підтримати ініціативу можна, залишивши назву громадського об'єднання та контактну особу тут. Зазначимо, згідно з Законом, суб’єктами наділеними правом представлення інтересів громади, на рівні з органами місцевого самоврядування є тільки громадські організації (об‘єднання). Наразі лист підписали вісімь громадських орагнізацій Києва.
 

Як ми повідомляли, власником пивзаводу Шульца на Деміївці є Фонд національного добробуту Криму. Сам Фонд планував будівництво Київського кримськотатарського культурно-освітнього центру з мечеттю, про що свідчать фото проєкту на сайті Фонду. У Фонді наприкінці лютого запевняли, що жодних демонтажних чи інших робіт на території не проводили, а "низка повідомлень про це — неправдиві".

Дмитро Перов стверджує, що Фонд національного добробуту Криму пов'язаний з екснардепом, а нині очільником фонду держмайна Рустемом Умеровим. По факту кримськотатарський культурно-освітній центр є тим самим Ісламським культурним центром. Так, у липні 2021 року будучи нардепом Рустем Умеров повідомив в коментарі Суспільному, що “спільно з Турецькою Республікою триває активна робота над проектом будівництва культурно-освітнього комплексу у центрі Києва, до якого входять Соборна мечеть, загальноосвітня школа та багатопрофільний культурний центр”. Мовляв, проєкт перебуває під кураторством "лідерів кримськотатарського народу, народних депутатів та керівництва Фонду національного добробуту Криму".

Наявність турецьких коштів у Фонді може свідчити перелік партнерів на його сайті: там перераховано низку турецьких організацій з якими співпрацює Фонд, в тому числі зазначено посольство Туреччини в Україні. Тісна співпраця Фонду з Туреччиною триває й досі: у лютому Фонд реалізовував проєкт спільно з турецькою благодійною організацією IHH Humanitarian Relief Foundation.

Офіційно Рустем Умеров фігурує станоми на зараз лише в опікунській раді Фонду разом із Рефатом Чубаровим, Ахтемом Чейгозлвим та ін. Втім певний зв'язок простежується й на рівні засновників. Так, засновником організації Міжнародний благодійний фонд "Фонд національного добробуту Криму" виступає інший БФ — "Астем фаундейшн", директором якого до 2019 року був Рустем Умеров, а одним із співзасновників виступає Рефат Умеров (по-батькові Серверович, глава ФДМУ по-батькові — Енверович, не виключено, що йдеться про двоюрідних братів). Раніше, Рустем та Рефат Умерови у попередньому скликанні Верховної Ради були помічниками нардепа Мустафи Джемілєва, який сьогодні є головою ради Фонду національного добробуту Криму. Крім того, за даними сервісу YouControl, брати Умерови виступали співзасновниками цілої низки компаній: ТОВ "Астем", "Блек сі груп", "Євразія інжиніринг", "Фонд розвитку Криму" та інші. 

Рефату Умерову офіційно належить також ТОВ «Євразія Інжиніринг», яке й здійснило демонтаж цеху броварні Шульца (основний вид діяльності - будівництво споруд електропостачання та телекомунікацій).

Окрім цього, у власності Рефата Умерова фігурує ТОВ "Комплекс Жовтневий 40", яке займається купівлею та продажем власного нерухомого майна. Рефат Умеров став власником компанії у липні 2019 року, коли її колишній власник Рустем Умеров став народним депутатом. До 17 грудня 2018 року ТОВ "Комплекс Жовтневий 40" належало через низку офшорних компаній, Рінату Ахметову, який також офіційно володів заводом Шульца. Саме наприкінці 2018 року 3 га землі пивзаводу перейшли до "Міжнародного благодійного фонду "Фонд національного добробуту Криму". Згідно з пресрелізом, власник SCM Рінат Ахметов у 2019-му подарував 3 га землі кримськотатарській громаді для будівництва Київського кримськотатарського культурно-освітнього центру з мечеттю.

Примітно, що офіційно Рустем Умеров розпочав свою кар'єру у 2004 році в українському операторі мобільного зв'язку lifecell (Астеліт). На той час "Астеліт" був спільним підприємством Ріната Ахметова та турецького оператора мобільного зв'язку Turkcell.

У Фонді національного добробуту Криму “Твоєму місту” на прохання уточнити щодо історичної забудови відповіли наступне: “Територія заводу Шульца не є історичною спадщиною. Під історичну спадщину підпадає приміщення заводу “Київгуми”, який знаходить поруч”, - сказав представник Фонду в телефонному коментарі. 

Відмітимо, на місці заводу "Київгума" має бути збудовано ЖК Riverdale компанією Perfect Group ексрегіонала Дмитра Ісаєнка. 

“Твоє місто” очікує на відповідь КМДА щодо забудови заводу Шульца.

Фото: Дмитро Перов / Facebook

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!