У Львівгазі спростовують інформацію про шантаж споживачів та відключення газу

2489 0
Раніше про незаконні механізми облгазів повідомили у «Нафтогазі».
Фото Андрій Костюк

Фото Андрій Костюк

Днями у НАК «Нафтогаз» заявили, що низка облгазів почала відключати споживачів від газу під приводом технічного обстеження газових труб, а відновлення газопостачання ці компанії вимагають гроші. Втім у прес-службі ПАТ «Львівгаз» цю інформацію спростовують та називають фейком.

Читайте також: Уряд знову зменшив норми споживання газу для людей без лічильників

Зокрема у «Нафтогазі» зазначають, що вартість відновлення газопостачання після планового відключення становить близько тисячі гривень. 

«При цьому, облгази відмовляються поновлювати газопостачання у тому разі, якщо споживач має борги, навіть ті, які не визнає регулятор із енергетики та уряд. А ще газовики заявили, що за наявності боргів не будуть відновлювати газопостачання. Але більшість цих боргів сформовані через скандальні газові коефіцієнти, які донараховують облгази групи "РГК". Нарахування таких коефіцієнтів не визнають в уряді та в НКРЕКП, тож люди і не мають платити зайве», – повідомляють у компанії.

У Нафтогазі радять скаржитися на такі дії облгазів до НКРЕКП та правоохоронних органів. Однак у «Львівгазі» ці заяви називають чорним піаром та самі радять із доказами звертатися до правоохоронців.

«Перелік усіх можливих випадків і ризиків при відключенні постачання газу описані у Правилах безпеки систем газопостачання, затверджених Мінпаливенерго ( Розділ V, п. 5. 7 та у типовому договорі на розподіл, затвердженому держрегулятором НКРЕКП», – йдеться у повідомленні ПАТ «Львівгаз».

Читайте також: Як подати показники лічильника за газ, не виходячи з дому. Інструкція

Нагадаємо, що наприкінці 2018 року облгази почали видавати платіжки зі збільшеними обсягами споживання. 23 листопада торік НКРЕКП заборонила облгазам донараховувати платіжки, втім цю заборону вони проігнорували, а 15 лютого подали на НКРЕКП до суду. У «Нафтогазі» заявляли, що облгази компанії «РГК», що належить бізнесмену Дмитру Фірташу, штучно збільшують заборгованість споживачів за газ, аби вони не змогли перейти до інших постачальників газу, зокрема до «Нафтогазу».

Наприкінці березня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) оштрафувала ПАТ «Львівгаз» на 850 тисяч гривень та зобов'язала перерахувати обсяги спожитого газу, які підприємство надсилало споживачам у платіжках. У «Львівгазі» це рішення пообіцяли оскаржити. А з 1 травня ціну на газ для населення знизили на 30 коп.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!