У Львові активісти пікетували органний зал. Фото

3415 1
У місті триває скандал довкола призначення на посаду директора Будинку органної та камерної музики колишнього керівника Юліана Винницького.
фото: Адріана Довга

фото: Адріана Довга

Учора, 24 серпня, під стінами органного залу активісти протестували проти призначення директором Будинку органної та камерної музики Юліана Винницького, який очолює цей заклад з 1988 року. Вони вимагають проведення повторного конкурсу з неупередженими членами комісії.

Як повідомлялося раніше, на засіданні конкурсної комісії 23 серпня за Винницького проголосувало 5 членів комісії з 9, одна з яких – Ольга Пастушенко – пропустила презентації кандидатів на посаду та прийшла незадовго до закінчення голосування.

Оскільки на початку засідання присутні вісім членів комісії проголосували, що будуть працювати без Пастушенко, другий претендент на посаду директора органного залу – Іван Остапович – збирається оскаржувати результати відбору. Крім того, Остапович говорить, що голосування було упередженим, оскільки письменник Ігор Калинець повідомив йому ще до засідання, що буде голосувати проти нього, а іншому члену комісії – Михайлові Зарічному – Винницький надавав у безоплатну оренду приміщення органного залу.

Тим часом Михайло Зарічний на своїй сторінці в мережі Facebook пише, що не певний стосовно того, чи можна трактувати проведення його творчого вечора в органному залі як конфлікт інтересів. Також він говорить, що його вибір (голос за Винницького) зумовлений тим, що у комісії він представляв трудовий колектив.

«Можливо, я сприйняв слова “трудовий колектив” занадто буквально, проте намагався порозмовляти з музикантами з Органного залу, зрозуміти їх думку і донести її до комісії. Я добре знаю цих людей, вони не лише добрі виконавці, а й ентузіасти своєї справи, просто живуть музикою. Якби я обирав керівника для себе, то, мабуть, проголосував би інакше. Однак, тут я мусив рахуватися з людьми, щоби потім могти дивитися їм в очі», – пише Зарічний.

У коментарях до його допису співзасновник маркетингової агенції Readyto Всеволод Поліщук звертає увагу на те, що органний зал існує на кошти громади, і тому при голосуванні необхідно керуватися думкою громади, а не трудового колективу. Також він апелює до відсутності програми стратегії розвитку у Винницького та порушення процедури засідання у випадку з Ольгою Пастушенко. Михайло Зарічний відповідає, що під час закритого голосування комісія телефонувала до юриста: «Ввімкнули телефон на гучномовець і почули його відповідь, що треба дозволити їй голосувати».

У свою чергу письменник Ігор Калинець каже «Форпосту», що ні на мить не шкодує про те, що віддав свій голос за Юліана Винницького.

Читайте також: Сон Ігоря Калинця у літній день. Як «обирали» директора органного залу

«Я маю право голосувати, за кого хочу. Я вважав, і таку ж думку підтримують багато музикантів, про що я потім дізнався, що молодий кандидат не має тої практики, щоби утримувати такий музичний заклад», – говорить Калинець.

За його словами, ще тиждень тому він нічого не чув про Івана Остаповича, тому радився стосовно його кандидатури з музичними авторитетами.

«Я не знав, у чому його здобутки перед Львовом чи навіть поза ним, щоб претендувати на цю посаду. І мені сказали його остерігатися», – пояснює свою позицію письменник.

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook, що в понеділок, 28 серпня, о 12:00 біля входу в ратушу відбудеться брифінг щодо конкурсу на посаду директора органного залу та подальших кроків у ситуації. Участь у брифінгу візьмуть директор департаменту розвитку Наталія Бунда та сам Андрій Москаленко.

Нагадаємо, що 23 серпня конкурсна комісія призначила директором Будинку органної та камерної музики Юліана Винницького.

Анна Журба,

фото Адріани Довгої


Читайте також:
25 Серпня, 2017 15:49
Yurko А що за активісти? Кого представляли?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!