У Львові демонтували ще три пам'ятники з «Пагорбу слави». Фото

1020 0
Постаменти перевезли у Музей тоталітарних режимів «Територія терору».
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

У Львові демонтували три радянські скульптурні композиції з «Пагорбу слави». Це «Мати-Батьківщина», «Воїн з прапором» та «Присяга». Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Постаменти перевезли у Музей тоталітарних режимів «Територія терору». 

Читайте також: Із «Пагорба Слави» у Львові демонтували радянський надпис

Нагадаємо, що вчора, 8 листопада, демонтували пам’ятник космонавтиці, що на вул. Виговського. 

Для довідки:

Пагорб Слави – це меморіальний комплекс, де поховані російські та радянські військовики. Він розташований у східній частині Львова на початку вулиці Пасічної.

Вхід до меморіалу оформлений двома пілонами з червоного пісковику, виконаними у вигляді спущених знамен. Центральна частина цвинтаря спроєктована у вигляді кола, поділеного навпіл Алеєю Героїв. Загалом на цвинтарі поховано 65 вояків у спільних похованнях та 255  індивідуальних. Праворуч розташовані дві скульптурні групи «Клятва» та «Мати-Вітчизна» (скульптор Михайло Лисенко), ліворуч – скульптура «Воїн з прапором» (скульптор Василь Форостецький). Праворуч головного входу розташоване поховання радянського диверсанта, агента НКВС, «розвідника Миколи Кузнєцова.

Водночас, за словами львовознавця Петра Радковця, Монумент Слави у Львові звели на місці цвинтаря, проєкт затверджували у Москві, а символізував він силу радянської влади. Детальніше про демонтаж Монументу слави та його місце в історії, читайте у матеріалі.

Наталія Вареник

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!