Із «Пагорба Слави» у Львові демонтували радянський надпис

926 0
Елементи з монументу перенесуть до музею «Територія терору».
Фото: лмр

Фото: лмр

У Львові із радянського меморіального комплексу «Пагорб Слави» демонтували радянський надпис. Елементи з монументу перенесуть до музею «Територія терору», що на просп. Чорновола. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР. 

«Ще один крок до очищення від тоталітарних символів і мови у просторі – «пагорб слави». Це ще не кінець – решта об’єктів цього простору невдовзі спочинуть в музеї! Але щоб остаточно дати життя простору – проходимо процедуру аналогічну як по Марсовому полю», – зазначила  в. о. начальника управління охорони історичного середовища Львова Наталія Алєксєєва.

За її словами, цьогоріч перемістили в музей чотири скульптурні елементи тоталітарного періоду, 64 таблиці позбулися напису УРСР. Крім того, міськрада отримала 2 дозволи Мінкульту на ексгумацію і перенесення братських радянських могил. Як повідомляв перший заступник мера Львова Андрій Москаленко, цього тижня також демонтували радянський пам'ятник у Ситихові.

Читайте також: Біля Львова знесли пам'ятник радянському солдату. Відео

Нагадаємо, що у жовтні 2021 року у львівський Музей Терору перенесли зірку з серпом та молотом – радянський орден «Вітчизняна війна». Її демонтували з Марсового поля. Через демонтаж радянського символа у Львові МЗС Росії надіслало ноту протесту Україні.

Для довідки:

Пагорб Слави – це меморіальний комплекс, де поховані російські та радянські військовики. Він розташований у східній частині Львова на початку вулиці Пасічної.

Вхід до меморіалу оформлений двома пілонами з червоного пісковику, виконаними у вигляді спущених знамен. Центральна частина цвинтаря спроєктована у вигляді кола, поділеного навпіл Алеєю Героїв. Загалом на цвинтарі поховано 65 вояків у спільних похованнях та 255  індивідуальних. Праворуч розташовані дві скульптурні групи «Клятва» та «Мати-Вітчизна» (скульптор Михайло Лисенко), ліворуч – скульптура «Воїн з прапором» (скульптор Василь Форостецький). Праворуч головного входу розташоване поховання радянського диверсанта, агента НКВС, «розвідника Миколи Кузнєцова.

Водночас, за словами львовознавця Петра Радковця, Монумент Слави у Львові звели на місці цвинтаря, проєкт затверджували у Москві, а символізував він силу радянської влади. Детальніше про демонтаж Монументу слави та його місце в історії, читайте у матеріалі

Ірина Давосир

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!