У Львові дівчинці пересадили нирку від 9-місячного немовля

756 0
Немовля стало наймолодшим донором в Україні.
фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

У Львові трансплантували нирку 5-річній дитині. Донором для дівчинки стала інша дитина – 9-місячна дівчинка. Немовля стало наймолодшим донором в Україні. Про це повідомила пресслужба ЗСДМЦ у Львові.

Дівчинку, якій пересадили нирку, звати Сніжанка, вона із Сколівщини та із 2018 року лікується від ниркової недостатності. Лікарі діагностували у неї гемолітико-уремічний синдром.

«Це захворювання, яке супроводжується зниженням гемоглобіну, тромбоцитів, постійною діареєю, перманентною гарячкою. Внаслідок змін в організмі у нирках утворюються невеличкі тромби, які блокують роботу нирок, і відповідно вони перестають працювати», – розповів дитячий нефролог Центру  Роман Андруневич.

З 11-місячного віку дівчинка перебувала на щоденному перитонеальному діалізі. Єдиним порятунком для Сніжанки була трансплантація нирки.

Читайте також: У львівській лікарні 17-річному юнаку пересадили шкіру з посмертного донора

Шанс на одужання маленькій Сніжанці подарували батьки 9-місячної дитини з важкою хворобою печінки. Коли у немовляти констатували смерть мозку, батьки погодились на донорство. Єдина інформаційна система визначила маленьку Сніжану як потенційного реципієнта. У лабораторії Центру підтвердили імунологічну сумісність. Фахівці швидкою доставили донорський орган з Києва у Львів, і провели рятівну операцію. Оперативне втручання мало свої особливості через вік і вагу обох дітей. Проте операція минула успішно, нирка запрацювала на операційному столі. 

Загалом у Центрі уже проведено 13 пересадок нирки. У 2021 році ЗУСДМЦ включений в пілотний проєкт Міністерство охорони здоров'я України трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів. Усі оперативні втручання тут проводять за бюджетні кошти, безкоштовно для пацієнта. У лікарні працює лист очікування, у якому перебувають пацієнти, яким потрібна трансплантація органів.

Нагадаємо, 7 вересня у Львові в Клініці дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку ЗУСДМЦ відкрили амбулаторний простір. Завдяки ньому має зменшитися кількість інфекційних ускладень, які трапляються через змішування хворих на стаціонарі та тих, хто отримує «одноденну» хіміотерапію. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!