Наступного тижня у Львові відкриють скульптуру Ксаверу Моцарту

1818 0
Довкола скульптури були дискусії і навіть почали збір підписів під петицією, щоб скасувати рішення про її встановлення .
Фото: photo-lviv.in.ua

Фото: photo-lviv.in.ua

До 230-літнього ювілею Франца Ксавера Моцарта наступного тижня, 26 серпня, у Львові відбудеться урочисте відкриття скульптури видатному композитору, йдеться на сторінці фестивалю.

Читайте також: У Львові презентують нову книгу, присвячену молодшому сину Моцарта

Одним із ініціаторів увіковічнити Франца Ксавера Моцарта у Львові є відома диригентка, засновниця і арт-директорка Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt Оксана Линів. 

Довкола цієї скульптури тривали довгі дискусії і мешканці навіть збирали підписи під петицією, щоб міська рада скасувала рішення про встановлення композиції. 

Коли в мережі почали з'являтися фото незавершеної моделі скульптури, то дехто з людей почав обурюватися, а дехто захоплювався. Творить цю скульптуру австрійський митець Себастьян Швайкерт у передмісті Зальцбурга. Він має власне ательє скульптури і неодноразово побував у Львові. 

Роботу мають встановити у центрі Львова на площі Євгена Маланюка, де до 2016 року стояв радянський пам'ятник письменнику Степанові Тудору. Цей простір міська рада змінила, встановила там скульптуру з граніту, а у квітні цього виконком року ухвалив рішення ще доповнити цей сквер скульптурою Моцарта-молодшого.

Читайте також: Не плутати з батьком. Що ви знаєте про львівського Моцарта

Є львів'яни, які вважають, що встановлення скульптури на площі, яка названа іменем Євгена Маланюка, може спричинити забуття українського поета. Мешканці навіть створили електронну петицію до Львівської міськради щодо скасування рішення виконкому від 29 квітня 2021 року «Про встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам’ятного знака) для відзначення 230 – річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на площі Євгена Маланюка». У ній йшлося про те, що «скульптурна композиція Франца Ксавера Моцарта може бути встановлена у Львові, якщо це підтримає громадськість, у відповідному місці, але не саме на тій площі, яка носить ім’я українського Генія».

Крім того, в петиції зазначили, що виконком уникнув оголошення конкурсу на кращу проєктну пропозицію щодо пам’ятника, тому підписанти просять депутатів Львівської міської ради скасувати рішення виконкому, провести відкритий конкурс на кращий проєкт пам’ятника Моцарту і не пропонувати площу Маланюка під його встановлення.

Нагадаємо, що цьогоріч 26 липня минуло 230 років від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера. Той факт, що він прожив на Львівщині більшу частину життя, дивує як пересічних українців, так і іноземних музикантів.  Tvoemisto.tv пропонує познайомитися з цікавими фактами з життя композитора. Детальніше дізнавайтеся за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!