У Львові хочуть створити музей радянських пам'ятників

1819 0
В просторі зберігатимуть речові докази того, як росія впродовж років навʼязувала українцям свою ідеологію.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

На Львівщині започаткували ініціативу створення порталу з контактами дизайнерів, архітекторів львівських вишів для того, аби люди могли звертатися з приводу впорядкування простору місць пам’яті чи влаштування нових. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила секретарка робочої групи Львівської ОВА з питань декомунізації Анна Герич. 

За її словами, український галерист Павло Гудімов також подав ідею створення музею тоталітарного режиму, де були б не тільки пам’ятники радянської доби. Цю ініціативу вже підтримали у Львівській ОВА, наразі триває обговорення вибору території для втілення проєкту.

За задумом Павла Гудімова в такому просторі зберігатимуть інші речові докази того, як росія впродовж століть нав’язувала українцям свою ідеологію. Для прикладу, ще донедавна в храмі Великомученика Георгія (вул. Тараса Бобанича, 3), що належав УПЦ МП, була ікона царя Миколи.

«Вважаю, що їх руйнування – найгрубіша помилка. Ці артефакти є дуже цінними свідками історії, ми не можемо відхреститися від них, сказавши, що просто були окуповані радянською системою. Україна була значним гравцем радянської реальності», – пояснив Павло Гудімов у коментарі Tvoemisto.tv.

Він зазначив, що уродженці нашої країни були генеральними секретарями комуністичної партії, тому маємо зберігати нашу спадщину, якою б трагічною й тоталітарною вона не була.

«Я з колегами пропоную створити центри тоталітарного минулого, куди ці пам’ятники будуть перенесені, а музеї нарешті очистять свої фонди від соцреалізму. Вони мають виконувати просвітницьку, а не пропагандистську функцію», – вважає Павло Гудімов.

Нагадаємо, що загалом від початку 2023 року у Львівській області декомунізували 47 об'єктів радянської пропаганди.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!