Від початку року на Львівщині знесли майже 50 радянських пам'ятників

966 0
Найбільше їх є у Львівському та Червоноградському районах.
Фото умовне/Твоє місто

Фото умовне/Твоє місто

Минулого тижня на Львівщині декомунізували ще 6 радянських пам'ятників у Самборі, селах Верхня Білка та Підберізці у Львівському районі та у Бережниці, Млиниськах і Вільхівцях на Стрийщині. Про це повідомив голова ЛОДА Максим Козицький.

Як зазначила  Tvoemisto.tv секретарка робочої групи Львівської ОВА з питань декомунізації Анна Герич, загалом від початку 2023 року у Львівській області декомунізували 47 об'єктів радянської пропаганди.

«За інвентаризацією залишилося понад 220 радянських пам'ятників. Найбільше їх є у Львівському та Червоноградському районах», – пояснила вона.

Крім того, Верховна Рада ухвалила закон про незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що возвеличують події та осіб, які пов’язані з реалізацією російської імперської політики, спрямованої на підкорення України та переслідування учасників боротьби за незалежність.

«Якщо цей закон підпише президент, то всі ці пам’ятники не будуть навіть юридично охороняти. Наразі на Львівщині їх налічується 177. Вони вважаються такими, що перебувають під охороною закону, хоча половини з них уже нема», – каже Анна Герич.

Нагадаємо, що на Львівщині ледь не щотижня зносять пам’ятники радянської доби. Тvoemisto.tv вирішило дізнатися, що з ними роблять далі, та нагадує, як відбувалася декомунізація у Львові. Детальніше читайте за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!