У Львові історичні фігури з'явилися у 3D-форматі. Як подивитися

1298 0
У 3D можна побачити танцівницю із балету «Аладдін або Чарівна лампа». Вона представляє собою різьблену статуетку, що ніби завмерла в моменті.
Фото: Христина Гоголь

Фото: Христина Гоголь

64 пам’ятки Львівського історичного музею з'явилися у 3D-форматі. Новий застосунок «Музей у 3D» презентували 14 липня у палаці Корнякта. Для цього підготували 7 комплектів 3D-поштівок, а саме з Кам’яниці Корнякта, Музею-Арсеналу, Палаццо Бандінеллі, Музею історії Львова, зображення з яких через додаток оживає, його можна переглянути з усіх кутів і прослухати невеличкий  аудіогід про те, як, ким, де і з чого був створений експонат. 

Читайте також: Загадкові серця. В одному з храмів Львова, під час реставрації знайшли давній вотив. Фотофакт

Додаток унікальний тим, що об’єднує велику кількість експонатів, які можна проглянути, не виходячи з дому, а також є зручним у користуванні.

До прикладу, тепер у 3D-форматі можна переглянути, зокрема, експонати від ХVI до XIX ст. з усього світу:

  • камінний годинник (кін. XVIII-поч. XIX ст. Франція)
  • свічник (початок XIX ст. Франція)

  • струккову ліпнину (1817-1822 рр. Україна)
  • миску з накривкою (середина  XVIII ст. Німеччина)

  • вазу-ароматницю (XIX ст. Центральна Європа)
  • астрономічний годинник (XVII ст. Західна Європа)
  • танцівницю (ІІ пол. ХІХ ст. Німеччина)

  • спортивний арбалет (середина ХVІ ст. Західна Європа)

Свічник вишуканої тонкої роботи майстра передано в найменших дрібницях. Експонат прикрашає зменшена в рази бронзова копія Венери Калліпіги. Вона покрита темною патиною, фігурка наслідує колір давньоєгипетських бронзових скульптур. Її висота – 78 см.

Фарфорова миска з накривкою, уквітчана візерунками півоній і хризантем, імітує японський посуд у стилі імарі. Технологія виготовлення порцеляни до ХVIII ст у Європі не була поширена, тож посуд завозили з Китаю. Коли німецьким майстрам вдалося виготовити цю миску, вони прикрасили її звичними японськими візерунками.

Танцівниця – це персонаж із балету «Аладдін, або Чарівна лампа». Вона представляє собою різьблену статуетку, що ніби завмерла в моменті. Дівчина з намистом у красивій східній сукні та з піднятою правою ногою зачаровує глядача жіночністю й ніжністю фігури.

Читайте також: Всі Шептицькі знають про музей. Про що мріє племінник митрополита, який переїхав до Львова

За допомогою QR-коду, що на поштівках, можна завантажити застосунок «Музей у 3D», зісканувати поштівку за допомогою камери смартфону й споглядати об’ємне 3D-зображення історичної пам’ятки. Таким чином, те, що зберігають у музеях, тепер завдяки застосунку можна роздивитися під будь-яким кутом. 

Інна Буряк

Фото Інни Буряк

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!