На Львівщині майже 200 підприємств, на яких заробляють росіяни. Приклади

8935 0
У Львівській області зареєстровано 177 суб'єктів господарської діяльності, засновниками яких є фірми та громадяни Росії. Про це заявив перший заступник голови ЛОДА Йосиф Ситник. Відтак, обласна влада має намір ввести своєрідні економічні санкції проти такого бізнесу, адже під міжнародні санкції він не потрапляє. Отже, який львівський бізнес працює на Росію та проносить прибутки громадянам сусідньої держави і хто може потрапити під «місцеві санкції»?
Фото: ceeinsight.net

Фото: ceeinsight.net

Львівська облдержадміністрація (ЛОДА) має намір оприлюднити проект рішення про застосування економічних санкцій стосовно таких львівських компаній у понеділок, 4 серпня, пише ZAXID.NET.

Окрім загальновідомих брендів одягу та взуття (Sela, Carlo Pazolini, TJ Collection, Chester, Carnaby, Gloria Jeans, Oggi), побутової техніки (Vitek, Scarlett, Kaiser), банків (Сбербанк России, Промінвестбанк, Альфа-банк, ВТБ), автозаправних станцій (Лукойл, ТНК), мобільних операторів (МТС, Київстар) тощо є багато компаній, де є російський капітал чи російські власники, однак львів’яни навіть не здогадуються про це. До понеділка в ЛОДА список такого бізнесу оприлюднювати не планують. Однак видання наводить перелік деяких компаній, пов’язаних з Росією. Вони представляють різні галузі та мають різні частки російських коштів.

Сміття

Наприклад, 50% відомої у Львові фірми «Ком-Еко-Львів», що спеціалізується на вивезенні сміття, належить Кіріму Саприкіну, прописаному у Москві. Компанія працює не лише у Львові, а й деяких містах області, має філію у Бориславі.

Читайте також: Бойкот російських товарів у Львові: маркування, окремі полиці чи відмова?

ЗМІ

Найбільша львівська газета безкоштовних оголошень «Ваш магазин» теж має російського власника. Зокрема, 73% ТОВ «Редакція газети «Ваш магазин» належить мешканцю Москви Леоніду Гладіліну.

Готелі

Готель «Дністер» у Львові входить в мережу Premier Hotels під управлінням «ВС Енерджі Інтернешнл Україна». Згідно з держреєстром фізичних та юридичних осіб, єдиним засновником «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» є нідерландська компанія VS Energy International N.V, яку контролюють російські бізнесмени Михайло Воєводін, Сергій Шаповалов, Євгеній Гінер та колишній віце-спікер Держдуми Росії Олександр Бабаков, яких називають групою «Лужниковські». Офіційно ПАТ «Туристично-готельний комплекс «Дністер» зареєстровано на кіпрський офшор Pumori Enterprises Investments Ltd.

У 2009 році співвласником ТОВ СП «Рейкарц і партнери. Україна» став московський бізнесмен Юрій Васін. У Львові ця мережа має два готелі Reikartz Hotels & Resorts: на вулиці Городоцькій, 107 та на вулиці Друкарській, 9. Нині власниками «Рейкарц і партнери. Україна» є два кіпрських офшори.

Харчування

Наприкінці 2012 року російський фінансовий консорціум «Альфа-Груп» став мажоритарним акціонером холдингу IDS Group, до складу якого входить, зокрема, Моршинський завод мінеральних вод «Оскар». Офіційно засновником ПАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» є кіпрський офшор «Інтернешнл Дістрібюшн Сістемз Лімітед».

Промисловість

Громадянин Росії Ігор Чуркін є співвласником Львівського автобусного заводу. Юридична особа, якій належать виробничі потужності та нерухомість на Стрийській, 35 у Львові, – ТОВ «Львівські автобусні заводи», тепер має київську реєстрацію. Офіційно Чуркіну належить лише 1% статутного капіталу. Решта записано на закордонні компанії (в Канаді, Новій Зеландії та Великобританії). Ігор Чуркін, до речі, є племінником скандально відомого Віталія Чуркіна, постійного представника РФ в Раді Безпеки ООН.

Енергетика

Росіянин Валерій Мєшалкін володіє 60% заснованого у Львові ТОВ «Інжинірингова фірма «Теплоелектропроект», яке спеціалізується на проектуванні нових та реконструкції діючих ТЕЦ та ТЕС, а також окремих систем і споруд об'єктів атомної енергетики. Ця компанія, зокрема, виконувала підряд на реконструкцію Добротвірської ТЕС та Львівської ТЕЦ-2.

Мєшалкін також є співвласником ще однієї фірми, щоправда, не у Львові, а в одному з сіл Сокальського району – «Ліга» ЛТД, яка працює у сфері інжинірингу, геології та геодезії. Фірма запроектувала і збудувала гідроелектростанцію на Турківщині, а тепер реалізовує аналогічний проект на Сколівщині, де вже взяла в оренду бетонну водозливну греблю.

Читайте також: Ефективний бойкот російських товарів. Поради

Нафта

Москвичка Людмила Гурова володіє 50% у «Комп'ютекс Авто» ЛТД. Про російського співвласника вказано навіть у назві компанії – «спільне українсько-російське підприємство». Ця фірма пропонує в оренду нафтобазу. Як вказано на їх сайті, нафтобаза розташована за 700 м від залізничної станції Глинна Наварія. На нафтобазі також діє АЗС. Одночасно «Комп'ютекс Авто» ЛТД продає світлі нафтопродукти та щебінь.

Нагадаємо, львів’ян закликають також бойкотувати російські телесеріали.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!