У Львові можуть перейменувати три вулиці

1935 0
Три радянські назви українізують.
вулиця карпінського/фото умовне

вулиця карпінського/фото умовне

Робоча група, яка працює над деколонізацією та перейменуванням вулиць Львова, ухвалила рішення щодо зміни назв трьох вулиць. Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Вулицю Олександра Карпінського знову перейменують на честь Францішека Карпінського, як це було раніше. Вулиця Федорова отримає назву Федоровича. Також українізують назву вулиці, яка раніше була присвячена художнику Іллі Рєпіну.

Андрій Москаленко пояснив, що протягом тривалого часу вважалося, що вулиця Карпінського присвячена польському поету і драматургу Францішеку Карпінському. Проте в радянський період одну літеру в назві вулиці змінили, призначивши її на честь Олександра Карпінського, першого виборного президента російської Академії наук.

Тому робоча група прийняла рішення про повернення до попередньої назви цієї вулиці. Крім того, вони також підтримали уточнення назв вулиць відповідно до українського правопису: вулиця Федорова стане вулицею Івана Федоровича, а вулиця Іллі Рєпіна – Іллі Ріпина.

Читайте також: На Львівщині демонтували найвищий радянський пам'ятник

Ці пропозиції будуть винесені на затвердження депутатів під час сесії Львівської міської ради. 

Нагадаємо, що у Львові група ініціаторів виступила з пропозицією перейменувати понад тридцяти вулиць, які названі на честь російських діячів. Натомість вулиці пропонують назвати іменами українських видатних постатей.

Наталія Вареник

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!