У Львові можуть знову зрости тарифи на воду. Що відомо

1369 0
Одна з головних причин зростання вартості водопостачання – збільшення цін на електроенергію
ФОТО: Умовне

ФОТО: Умовне

Тарифи на воду можуть зрости у низці українських міст, зокрема й у Львові. Підвищення планується поетапним: із 1 квітня та з 1 липня. Про це повідомив Центр громадського моніторингу та контролю.

У яких містах зміняться тарифи

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оприлюднила проєкти постанов про запровадження нових розцінок на централізоване водопостачання та водовідведення для низки комунальних підприємств. Йдеться про водоканали у Львові, Києві, Дніпрі, Черкасах, Нікополі, Хмельницькому, Вінниці, Рівному, Броварах, Ужгороді, Тернополі, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях та Дрогобичі. Мешканці цих міст можуть уже з квітня цього року побачити зростання цін на воду у своїх платіжках.

У містах, про які в проєктах не згадують, ціни на воду також можуть зрости. Річ у тім, що не всі водоканали підпорядковані НКРЄКП – у невеликих населених пунктах тарифи встановлює місцева влада. І деяким споживачам їх уже підвищила. Наприклад, у Нововолинську з 1 січня цього року тариф на централізоване водопостачання підняли на 77,4% — до 33,97 грн, а на централізоване водовідведення – на 39,3%, до 28,99 грн. Зросли тарифи і у Фастові та Борисполі.

Читайте також: Як оплатити за воду, не виходячи з дому. Детальна інструкція

На скільки зросте вартість води

Оскільки тарифи на водопостачання та водовідення, різняться від міста до міста, зростання тарифів також планується неоднорідним. За словами Олега Попенка, голови спілки споживачів комунальних послуг України, залежно від населеного пункту може становити 20, 30% або й 60%.

За оцінками ресурсу «Українська енергетика», якщо оприлюднені проєкти схвалять, плата для львів’ян з теперішніх 25,88 грн у квітні може збільшитись до 27,2, а в липні до 30,29 грн за куб. Кияни платитимуть 46,8 грн за за кубічний метр води. Це на 16 грн більше, ніж зараз. Мешканцям Вінниці, які сьогодні платять 25,62 грн за куб, з квітня, ймовірно, доведеться платити 35 грн, а з липня – 52 грн. 

Читайте також: Що робити львів’янам у разі відсутності водопостачання. Перелік адрес з питною водою

Чому підвищення цін не уникнути

Одна з головних причин зростання вартості водопостачання – збільшення цін на електроенергію. В українських водоканалів величезні борги за електрику, які нічим покривати. Крім того, за останні роки значно виросли ціни на хімічні реагенти, які необхідні для очищення води. Ще один фактор – масове звільнення кваліфікованих працівників, адже водоканали просто не можуть запропонувати їм конкурентну винагороду. 

«Заробітна плата у водоканалах у середньому по країні – десь 12 тис грн. У тому числі й на прифронтових територіях. Хто захоче за таку зарплату працювати? У Краматорську чи в Херсоні. Від нас вимагають якості води, відповідно до міжнародних стандартів. Запровадили постанову, яка накладає штрафні санкції, якщо водоканали не виконують обов’язків: або відхилення в якості води, або недостатній тиск», – розповідає директор Асоціації водоканалів України Олександр Шкінь.

Нагадаємо, що у Львові з 1 січня 2024 року зросла абонплата за централізоване водопостачання і водовідведення, яке надають споживачам за індивідуальними договорами. Для львів'ян, які не мають лічильників, абонплата за водопостачання зросла на 37,7 %, а для тих, хто має – на 6,2%. Детальніше про нові тарифи читайте тут.

Додамо, що керівник ЛКП «Львівводоканал» Дмитро Ванькович, якого 15 лютого відсторонили від виконання обов’язків через можливе неефективне використання бюджетних коштів, подав свою декларацію за 2022 рік. Він задекларував майже мільйон грн зарплати та 900 тис. доларів активів, детальніше тут.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!