У Львові обговорили бюджет на 2024 рік. Скільки планують скерувати на армію

1134 0
Пріоритетами бюджету на 2024 рік є підтримка армії, медичного забезпечення, соціального забезпечення, критичної інфраструктури й освіти.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

У четвер, 23 листопада, у Львівській міськраді обговорили план бюджету на 2024 рік. Кожен заступник міського голови Львова презентував свої напрямки роботи та видатки, які плануються на наступний рік. З понеділка проєкт бюджету розглянуть на профільних комісіях, потім на комісії фінансів та планування бюджету. Консолідовану версію винесуть на затвердження виконавчого комітету, й потім на пленарному засіданні сесії ЛМР. 

Як зазначила голова комісії фінансів та планування бюджету Наталія Шелестак, бюджет наступного року буде меншим за цьогорічний, є ряд видатків, які обмежать. Львівська міська рада має чітку позицію щодо підтримки військових і пріоритетності витрачання коштів. Пріоритетами бюджету на 2024 рік є підтримка армії, медичного забезпечення, соціального забезпечення, критичної інфраструктури й освіти.  

Водночас на підтримку ЗСУ планують виділити 1 млрд гривень.

«Є декілька інструментів, які зараз працюють. Кошту йдуть через субвенції на військові частини.Також це різні програми підтримки військових: від БПЛА до харчування військових, це близько 2,1 млрд грн. В цілому практично весь мільярд пішов на закупівлю необхідного і субвенції. Близько 714 млн гривень вже є розподілені», – сказав під час засідання перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Зазначимо, що протягом 10 днів можна подавати власні пропозиції на електронну скриньку: [email protected]

Гуманітарна сфера

«Зменшили спільно з фінансистами більше ніж на 80 млн гривень. Зрозуміло, що можна було б отримати більше фінансування, але бюджет є не безрозмірний. Мусимо зараз рахувати кожну копійку. Щодо охорони здоров’я, то маємо працювати з донорами,  і ця робота активно ведеться. Я тільки можу сказати, що цьогоріч ми залучили донорських 145 мільйонів гривень на Діагностичний модульний центр у лікарні святого Луки», – пояснила заступниця міського голови з гуманітарних питань Ірина Кулинич.

В сфері охорони здоров'я зменшили видатки на 41 мільйон. Основні видатки це є енергоносії та комунальні послуги. Натомість збільшили видатки на покращення харчування військових до 15,5 мільйонів. 

Щодо соціального захисту, то важливо, що у 2023 році 5 соціальних закладів об'єднила в один центр «Джерело». На одного соціального працівника є 10 осіб, яких він має обслужити. Тому у 2024 році передбчили премії для соціальних працівників у розмірі 200%. З премією вони зможуть отримувати понад 20 тисяч гривень.

На освіту у 2024 році планують витратити 4704,9 млн гривень. Здебільшого видатки в гуманітарному блоці скеровують на заробітню плату, енергоносії, комунальні послуги і харчування дітей. Всього залишили сім міських програм. Зокрема, це національно-патріотичне виховання дітей і молоді. На облаштування таких центрів планують виділити 9,3 млн гривень. 

Також планують збільшити заробітну плату завідувачам садочків хоча б до 22 тисяч гривень. 

Департамент розвитку

Серед установ є два фаворити: КУ «Молодвіж», які залучили цьогоріч понад 40 млн гривень додаткового фінансування, і управління молодіжної політики, які активно займаються ремонтом удюмків. Наступного року такий центр планують відкрити на вул. Повітряній. На підтримку Пласту виділили 3,3 млн гривень, а на Українську академію лідерства - 7,2 млн гривень. 

На культуру наступного року планують виділити 292,9 млн гривень. Тобто видатки збільшили на 55 млн гривень в порівнянні з 2023 роком.

На спорт планують скерувати на 20 мільйонів більше, ніж минулого року. А саме 188,7 млн гривень.

Водночас майже на 10 млн гривень цьогоріч зменшили фінансування спортивних міських програм. Головне падіння є через те, що напротивагу 2023 року, наступного не відбуватимуться «Ігри нескорених» на які витратили 5,5 млн гривень з бюджету. Також у міськраді планують відкрити відділ ветеранського спорту.

Виконавчий комітет

Як зазначила голова виконавчого комітету Наталія Алєксєєва, пріоритетом у фінансуванні у 2024 році буде робота ЛКП «Бюро спадщини», які займаються відновленням історичних брам, вікон та балконів. Загалом на відділ виконавчого комітету планують виділити 45,7 млн гривень.

Містобудування

В частині «Рембуд» функціонує програма проживаня ВПО, а це фінансування 4 модульних містечка. На це планують витратити 24,9 млн гривень. Мовиться переважно про оплату комунальних послуг та охорони містечок. Передбачили 24,9 млн гривень. Водночас чимало планують скерувати на утримання парків, а саме 100, 1 млн гривень.

«Наступного року передбачаються суттєві зміни у фінансуванні парків. Якщо раніше це здійснювалось за рахунок проведення тендерів, то тепер прийняли програму утримання парків. Капітальних ремонтів не буде, то ж єдина можливість утримувати їх у нормальному стані - це загальний фонд, мовиться про 31 парк», – зазначив радник міськогоголови з містобудування Любомир Зубач.

На львівський громадський транспорт планують витрати 822,9 млн гривень. Зокрема, на фінансуваня електронного квитка запланували на 100 млн гривень більше - 200 млн гривень.

Житлово-комунальне господарство

«Багато проєктів ми не розпочинали і не продовжували, адже розуміли, що кошти мають йти на підтримку ЗСУ. Основним напрямком роботи була ліквідація наслідків ракетного удару по вулицях Стрийській і Каховській. Станом на зараз по 13 будинках на Стрийській замінені вікна, поремонтовані 11 дахів і перегородки в будинках. Залишилось чотири будинки. Планують до кінця року завершити аварійно-відовлювальні роботи. Різниця в тарифах 873.8 млн гривень. Ми не можемо застосовуват для населення економічно обгрунтований тариф. Різниця в тарифах становить 1 млрд 426 млн гривень. Держава ці кошти не компенсує», – пояснила радниця міського голови Львова з питань ЖКГ Ірина Маруняк.

Натомість на благоустрій житлового фонду передбачено 25 млн гривень, здебільшого для ремонту каналізаційних мереж. На районні адміністрації – 800 млн гривень. Зазначимо, що загалом у плані бюджету на 2024 рік видатки на догляд за зеленими насадженням зменшили з 72,1 млн гривень до 57,9 млн гривень, не будуть косити траву.

Натомість на забезпечення вуличного освітлення планують витратити 200 млн гривень. Це залежить від здорожчання електроенергії, її вартсіть в порівнянні з січнем 2023 року піднялась на 22%. 

Фінансово-економічний блок

Чимало депутатів обурилися на тому, що недостатньо коштів планують зекономити. Зокрема, голова фракції «Свобода» Любомир Мельничук:

«Наскільки я розумію, що в нас є бачення загальної підтримки ЗСУ. Найбільше мене цікавить те, що в загальному фонді бюджету є видатки, які збільшились. Чи ми говоримо лише про збільшення за рахунок заробітніх плат, чи це ще щось? Бо якщо ми говоримо про максимальну оптимізацію, то видатки мали б зменшуватись». 

Натомість Вікторія Довжик, директорка департемнту фінансової політики ЛМР, вказала, що прогнозовані видатки розрахували на підставі даних Міністерства фінансів України.

«Ми розраховували прогнозовані видатки на підставі даних Міністерства фінансів України. Росте заробітна плата, індекс споживчих цін та цін виробників. В середньому по сфері соціально-культурній на 20,6 % підвищується зарплата працівників. Тож це левова частка бюджету», – підсумувала Вікторія Довжик.

Нагадаємо, що 20 листопада на сайті «Forbes Україна» опублікували матеріал, в якому порівняли, скільки обласні центри витратили на фінансування ТрО, а скільки – на благоустрій. В ньому мовиться, що результат – не на користь більшості мерів.

Наталія Вареник

Фото: скриншоти презентації з засідання ЛМР

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

ТЕГИ: бюджет 2024

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!