У Львові відреагували на інформацію, що місто на благоустрій витратило більше, ніж на Сили оборони

1015 0
Вчора «Forbes Україна» опублікувало статтю, в якій мовилося, зокрема, про Львів. За їхніми даними місто на благоустрій цьогоріч витратило більше, ніж на Сили оборони. У Львівській міськраді відреагували на це й назвали інші цифри.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Вчора, 20 листопада, на сайті «Forbes Україна» опублікували матеріал, в якому порівняли, скільки обласні центри витратили на фінансування ТрО, а скільки – на благоустрій. В ньому мовиться, що результат – не на користь більшості мерів.

Дані Forbes:

  • на підтримку Сил оборони Львів цьогоріч виділив 324 млн грн;    
  • сума видатків на благоустрій у Львові за цей рік становить 1,35 млрд грн;
  • сума військового ПДФО у 2023 році у Львові становить 2,2 млрд грн.

 

Водночас перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко відреагував на цю інформацію, спростувавши її, і назвав інші цифри:

«Був дуже здивований тим, що побачив про Львів. Тому роблю факт-чекінг. Львів цьогоріч на підтримку Сил Оборони в межах програми підтримки ЗСУ передбачив 1 млрд грн. А не 324 млн грн як написано в статті! Чому в статті 324 млн грн? Тому що для обрахунку взято лише два з шести фінансових кодів, які використовує Львівська міська рада. Зокрема, не взято до уваги два найважливіших коди – міські цільові програми, де і є Програма національного спротиву і субвенції з місцевого бюджету до державного – саме так надаються субвенції військовим бригадам на необхідне обладнання, яке міста не можуть купувати самі. Лінк на публічну ухвалу, де вказано суму коштів – 1 млрд грн», – написав він.

Очікуване виконання військового ПДФО, зазначає Андрій Москаленко, 1,75 млрд грн. А не 2,2 млрд грн як в статті. Це був плановий показник на початку року. А якщо брати дані станом на 1 жовтня (як згадано в статті), то надійшло 1,2 млрд грн.

Сума видатків на благоустрій в бюджеті, за його словами, становить 1,1 млрд грн. А не 1,35 млрд. А якщо брати за 9 місяців, то сума складає 739,4 млн грн (65%).

«Також вважаю за потрібне розʼяснити, що таке видатки на благоустрій. Це видатки на освітлення міста, поточні ремонти доріг, прибирання міста, утримання кладовищ тощо. Також зверну увагу, що загальна сума коштів на підтримку військових по всіх програмах коштом громади міста Львова – 2,1 млрд грн. А сума коштів, яку місто отримує від військового ПДФО – 1,75 млрд грн. За 9 місяців – 1,27 млрд грн. Однак з вилучення військового ПДФО сума залишиться 1,27 млрд грн. З 1,8 млрд грн – близько – 700 млн грн – безпосередньо військові частини, решта – правоохоронні органи».

Читайте також: Літинський озвучив результати понад десятка пікетів у Львові

Також зазначимо, що після публікації цього матеріалу з «Forbes Україна» зв'язалися представники адміністрацій і кількох інших міст. Зокрема, мер Харкова Ігор Терехов. За його словами, місто фінансує ЗСУ через інші статті бюджету.

«З редакцією зв’язались представники адміністрації кількох міст і пояснили, що допомога силам оборони в міському бюджеті може проходити в тому числі через субвенцію в державний бюджет на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів, або через внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання. Редакція вдячна за роз’яснення, але, як описано в методології, такі статті видатків не брались до уваги через неможливість визначити з відкритих джерел, яка саме частина цих видатків пішла на безпосередню допомогу військовим на фронті. Якщо міські адміністрації нададуть документи, що гроші витрачені безпосередньо на ЗСУ, редакція оновить дані».

Нагадаємо, що витрати, які здійснюють міста під час війни за бюджетні кошти, почали обурювати людей. Наприклад, між львів'янами виникла активна дискусія через створення у місті алеї-вишиванки за 17 млн грн. Крім того, волонтер зі Львова Святослав Літинський реєстрував петицію до уряду України щодо зростання обороноздатності. У ній він закликав обмежити некритичні витрати, а всі вивільнені кошти спрямувати на оборонні потреби. Згодом у Львові відбулося понад десять пікетів активістів з вимогою обмежити некритичні витрати. 

Софія Шавранська

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!